Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Csődveszély és letartóztatás – Az Evergrande botrány folytatódik

Egyre nagyobb pácban van Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalata. A kínai rendőrség őrizetbe vette az Evergrande vagyonkezelési részlegének néhány alkalmazottját. A hírekre a társaság részvényei hétfőn 26 százalékot zuhantak, de később veszteségeinek nagy részét visszaszerezte, és a napot 1,6 százalékos mínusszal zárta. Bár a részvények kisebb sérüléssel megúszták az újabb balhét, a problémás Evergrande jövője nagyon bizonytalan.

A problémák még két évvel ezelőtt kezdődtek. Az Evergrande térdre kényszerült a 300 milliárd dolláros adóssághegy előtt, és Peking a vállalat átstrukturálását rendelte el. A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője 2021-ben fizetésképtelenné vált. Azóta viszont elcsendesült az eladósodott kínai ingatlanóriás körül kialakult pánik. A társaság részvényeinek kereskedését 17 hónapra felfüggesztették.

Bajban van a kínai ingatlanszektor

Két évvel később, augusztus közepén az Evergrande Group 15. fejezet szerinti csődvédelmet kért egy amerikai bíróságon. A jelenlegi nyilvános információk szerint a mostani balhét az okozta, hogy az Evergrande vagyonkezelési részlege illegálisan gyűjtött tőkét, megsértettek szerződéseket, határidőket mulasztottak és ezzel veszteségeket okoztak a befektetőknek. Nem adtak ki további részleteket arról, hogy hány embert fogtak el, és a személyazonosságukat sem árulták el. A rendőrség azt is elmondta, hogy az ügyet még vizsgálják, és a befektetők panaszt nyújthatnak be a hatóságokhoz. Egy Du nevezetű személyt azonosítottak csak be, aki valószínűleg nem más, mint Du Liang, az Evergrande Financial Wealth Management vezérigazgatója.

Krízis előtt áll a világ?

Az Evergrande, a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője áll a válság középpontjában. Az ingatlanpiac sok éven keresztül a kínai gazdaság motorja volt. A 2021-ben történt fiaskó azonban megrázta nemcsak a hazai, hanem a globális piacokat is, és félelmet keltett a válság elterjedése miatt. A Bank of America friss felmérése szerint a szakemberek 33 százaléka véli jelenleg úgy, hogy egy, a közeljövőben bekövetkezendő, a globális tőkepiacokat is megrázó csődesemény legvalószínűbb forrása a kínai ingatlanszektor lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock