2024 május 03

Prigozsin-merénylet – több gyanúsítottat is azonosítottak

Egyre nagyobb port kavar Prigozsin halála, amely a legfrissebb hírek szerint jobban hasonlít inkább egy merényletkísérlethez, mint balesethez. Az ukrán és a brit hírszerzés szerint meg is vannak az első gyanúsítottak, eközben az oroszok Prigozsin személyes pilótáját gyanúsítják.

A szerda esti szerencsétlenséget követően sokan találgatták, hogy vajon Prigozsin is rajta volt-e a lezuhant repülőgépen, vagy sem. Mostanra azonban a figyelem a szerencsétlenség körülményeire irányult. Sokan azt állítják, hogy merényletről van szó. Ennek alapját az adja, hogy Prigozsin vezetése alatt 2023 júniusában a Wagner-csoport fellázadt Moszkva ellen. Bár Putyin gyorsan elfojtotta a lázadást, és a Wagner-csoport a Lukasenka-megegyezés keretében elhagyta az országot, sokan úgy gondolták, hogy ennyivel nem ússzák meg a lázadást. Az orosz elnök is árulónak nevezte a csoportot, és Putyin nem felejt, nem tűri az árulást.

Találgatás vagy valóság – ki okozta Prigozsin halálát?

A történetet nagyon egyszerűen le lehetne zárni, hiszen az első jelentések szerint egy légvédelmi rakéta csapódott Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér Embraer Legacy 600-asába. Az incidens után készített felvételeken azonban nem láthatók repesznyomok, és a történet itt komoly fordulatot vesz. Ha nem baleset volt, akkor ki okozhatta a volt hadúr halálát?

Brit hírszerzési források szerint már meg is van a gyanúsított. Szerintük ugyanis Andrej Averjanov részt vehetett a merénylet megszervezésében. Az ukrán titkosszolgálat is jelenleg vizsgálja azt a lehetőséget, ami szerint Averjanovnak köze volt a repülőgép felrobbantásához.

Az oroszok viszont Prigozsin pilótáját gyanúsítják, és a merénylet első számú gyanúsítottjának nevezték őt. A nyomozók szerint a pilótának hozzáférése volt Prigozsin magángépéhez a Moszkvából való indulásának előestéjén. A szálak azonban egyelőre túlságosan is bonyolultak ahhoz, hogy biztos következtetéseket tudjunk levonni. Egyes lapok még azt is kétségbe vonják, hogy Prigozsin a lezuhant repülőn ült volna. Bár Putyin beszédében kifejezetten múlt időben beszélt Prigozsinról, egyes források szerint miután a repülőgép lezuhant, egy második, Prigozsinhoz köthető privát repülőgép, amely szintén úgy tűnt, hogy Szentpétervárba tart, visszafordult Moszkvába, majd később landolt.

Címlapkép forrása: Shutterstock