2024 május 21

Egyre kevesebbet költenek az amerikaiak építkezésekre

Elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások márciusban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau honlapjára szerdán fölkerült adatok szerint márciusban havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkent az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyzetek fel visszaesést. Elemzők 0,3 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak márciusra a februári 0,3 százalékos csökkenést követően. Éves összevetésben 9,6 százalékkal nőttek az építőipari kiadások márciusban. Az idei első három hónapban az építőipari kiadások 10,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban.

Márciusban a magánberuházási projektek építőipari kiadásainak szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,5 százalékkal csökkent februárral összevetve, ezen belül a lakáscélú ingatlanok építési költsége 0,7 százalékkal esett havi bázison, míg a nem lakáscélú magánépületekre, például gyárakra fordított kiadások 0,2 százalékkal mérséklődtek márciusban. Az állami építési projektekre fordított kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke februárral összevetve 0,8 százalékkal nőtt márciusban. Az Egyesült Államokban az építőipari kiadások a hazai össztermék (GDP) nagyjából 4 százalékát adják – ismertette a távirati iroda.

Képek forrása: Shutterstock