2024 május 25

Ismét nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon.

A Fed közleménye szerint a célsávot 23 éves csúcson, 5,25-5,50 százalékon hagyta, immár a hatodik egymást követő alkalommal. A FOMC azzal indokolta a lépést, hogy „az elmúlt hónapokban nem történt további előrelépés a 2 százalékos inflációs célkitűzése felé.” A kamatdöntő testület szerint az alapkamat célsávjának bármilyen módosítását mérlegelve a FOMC továbbra is körültekintően fogja értékelni a beérkező adatokat, a kilátások változását és a kockázatokat. A kamatdöntők szerit addig nem helyénvaló a céltartományt csökkenteni, amíg nem nyer nagyobb bizonyosságot, hogy az infláció fenntarthatóan 2 százalék felé halad.

A közleményben bejelentették a mennyiségi szigorítás ütemének lassítását. Eszerint június 1-jétől a Fed a kincstárjegyek havi visszaváltásának a felső határát havi 60 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra mérséklik. Megtartják a jelzálog-fedezetű értékpapírok felső határát havi 35 milliárd dollárban. A felső határt meghaladó tőkefizetést kincstári értékpapírokba fekteti vissza a Fed. A Fed által különösen figyelemmel követett inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 2,7 százalékkal nőtt márciusban a februári 2,5 százalékos emelkedést követően – ismertette a távirati iroda.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe 2,8 százalék volt márciusban, februárhoz hasonlóan. A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban. Legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal. Szeptemberben, novemberben, decemberben, januárban és márciusban pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Képek forrása: Shutterstock