2024 július 14

Ki volt Prigozsin, és mi lesz a Wagner sorsa?

A balesetet követően sokan találgatták, hogy vajon Prigozsin is rajta volt-e a lezuhant repülőgépen, vagy sem. Volt ugyanis egy másik gép is, amely szintén, Prigozsinhoz köthető és Szentpétervárba tartott. Ez nem sokkal az incidens után megfordult és Moszkvában landolt. Roszaviacija orosz légügyi hatóság azonban szerda este hivatalosan is megerősítette, hogy meghalt a Wagner csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin, de ki is volt ő valójában?

Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport kapcsolata

Prigozsin egy vendéglátó-mágnásból lett hírhedt zsoldosfőnök, és közben Moszkva ukrajnai inváziójának egyik legismertebb arcává is vált. Az a férfi, aki hírhedt lett, mint a Wagner zsoldos csoport alapítója, 1961 -ben született Leningrádban. Már fiatalon ígéretes karriert jósoltak neki, azonban elítélt lett. Összesen kilenc évet töltött a börtönben, és 1990-ben szabadult. Nem sokkal később kezdte meg első élelmiszer-vállalkozását. Prigozsin vagyona tovább nőtt, miután megnyitotta a New Island nevű éttermét. Ezt aztán a 2000-ben Oroszország elnökévé választott Putyin állami vacsorákra és egyéb eseményekre használta, így került szoros kapcsolatba Prigozsinnal. Ez az időszak kritikus volt a személyes kapcsolatok megszilárdításában, amelyek aztán közelebb vitték őt a hatalom központjához. 2014-ben kapott globális figyelmet a Wagner nevű zsoldoscsoport. A Wagner tevékenységét Afrika törékeny országaira is kiterjesztette, ahol a segítséget kérő nagyhatalmú emberek lelkes ügyfelek voltak. Prigozsin azonban továbbra is tagadta a csoporttal való kapcsolatát. Csak azután ismerte el a csoport vezetését, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát.

Mi okozta Prigozsin vesztét?

A lépésről-lépésre felépített karrierje azonban hirtelen nagyon rosszra fordult. Elkövetett ugyanis egy hatalmas hibát. 2023 júniusában az ő vezetése alatt a Wagner-csoport fellázadt Moszkva ellen. Ez volt a Wagner puccskísérlet, vagy ahogy ők nevezték az „Igazság Menete”. Miután létrejött a Wagner-Lukasenka megegyezés, Putyin árulónak nevezte a felkelőket, és így lett a jó kapcsolatból ellenséges viszony. Bár Prigozsin elhagyta az országot, sokan úgy vélték képtelenség, hogy cselekedetei büntetlenül maradjanak. Azonban továbbra sem tudni, hogy merénylet vagy baleset történt-e szerda este. 

Címlapkép forrása: Shutterstock