Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Oroszország – Putyin „titkos” támogatója újra akcióban

Oroszországban hosszú idő után fontosabb téma is akadt, mint az ukránok elleni háború, ugyanis a Wagner-csoport fellázadt és megindult Moszkva irányába. A hírek szerint kevesebb, mint 200 kilométerre voltak Oroszország fővárosától, amikor létrejött a Wagner-Lukasenka megegyezés. Sokan az ország és a háborús gépezet széteséséről beszélnek, azonban Putyin egyik legnagyobb szövetségese továbbra is kitart az oroszok mellett.

Kína a lázadás után is támogatja Oroszországot

Kína támogatja Oroszország nemzeti stabilitásának fenntartását – közölte vasárnap a kínai külügyminisztérium, egy nappal a Wagner-csoport megszakított lázadása után. Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap Pekingben nemzetközi kérdésekről folytatott tárgyalásokat. A tárgyalásokból kiderült, a kínai oldal továbbra is támogatja Oroszország erőfeszítéseit a helyzet stabilizálása érdekében. „Kína megerősítette érdekeit Oroszország kohéziójának és további jólétének bebiztosítása iránt,” jelezte az orosz külügyminisztérium.

Erős szavakkal illette Kína a nyugati médiát

A kínai állam által ellenőrzött Global Times szerint a figyelem felhívása Prigozsin lázadására, és olyan kép kialakítása, hogy Oroszország rengeteg belső problémával küzd, valamint, hogy az ország kezd összeomlani csak a nyugati média egy újabb kísérlete az orosz társadalmi egység aláásására.

Hszi Csin-ping az elmúlt években erős kapcsolatot hozott létre Putyinnal, amelynek alapját a nyugat iránti kölcsönös bizalmatlanságuk adja. Kettejük együttműködéséről sokat elmond, hogy Hszi Csin-ping hatalomra kerülése óta 40 alkalommal találkozott személyesen Putyinnal, ami több mint bármely más vezetővel. Bár Kína támogatása továbbra is szilárd lábakon áll a Szingapúri Nemzeti Egyetem docense, Chong Ja Ian szerint valószínűleg Pekingben most próbálják kitalálni, hogy Putyin uralmát és Oroszország stabilitását tekintve milyen változásokat hozhat az elmúlt hétvége.

Forrás: reuters.com; edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock