2024 június 17

Háború – Sokkoló bejelentés érkezett Moszkvából

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg egykori vezetője életét vesztette, miután Moszkva közelében lelőtték a magánrepülőjét. Nagy az elégedetlenség a Wagner-csoport tagjai közt. A vezérük halála felbőszítette őket és most egy újabb Wagner puccskísérlet tanúi lehetünk írta egy, a Wagnerhez közel álló Telegram csatorna. Úgy tűnik Putyin komoly problémát okozott saját magának, de vajon ez döntheti majd el a háború kimenetelét?

A háború sorsa – Bajban lehet Moszkva Prigozsin halála miatt

Jevgenyij Prigozsin júniusban lázadást vezetett Oroszország hadserege ellen az „Igazság Menete” név alatt. Putyin árulónak nevezte a csoportot, és Prigozsin ellen elfogatóparancsot is kiadtak, amelyet Moszkva a Wagner-Lukasenka megegyezést követően visszavont. Oroszország azonban nem felejt, és Putyin nem tűri az árulást, ezért sokan már akkor tudták, hogy nem marad büntetlenül a lázadás. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Prigozsin hatalmas stratégiai hibát követett el a lázadással, amelynek még súlyos következményei lesznek. A lelőtt magángépen Andrij Zaharova, a BBC orosz újságírója szerint Wagner-csoport teljes parancsnoki állománya ott volt. A Wagner-csoport úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kreml keze is benne van a dologban. Egy második Igazság Menettel fenyegetik Moszkvát.

Gyorsan reagált a világ, Putyin azonban hallgat a történtekről

Júniusban a polgárháborúhoz közeli állapotról szóló hírek gyorsan terjedtek a környező országokban is. Az ukránok kezdetben kételkedtek a hírek valódiságában. Bár sokak szerint ez lett volna a nagy esélyük, hogy szignifikáns előnyre tegyenek szert Moszkvával szemben, a puccskísérlet nagyon hamar véget ért. Lukasenkának köszönhetően Putyin hatalmas katasztrófát került el. Ha viszont valósak az újabb fenyegetések, akkor Moszkva jelentős nyomás alá kerülhet. Putyin még nem beszélt a „balesetről”. Az elnök egy nyilvános televíziós koncerten vett részt, amikor az incidens történt.

Címlapkép forrása: Shutterstock