2024 július 14

Putyin: Prigozsin súlyos hibákat követett el az életben

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azt mondta, hogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér egy „nehéz sorsú ember volt, aki súlyos hibákat követett el az életben.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Kremlben arról beszélt a Moszkva által a területéhez tartozónak tekintett Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőinek, hogy Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér egy „nehéz sorsú ember volt, aki súlyos hibákat követett el az életben.” Az orosz elnök azt is hozzátette, hogy Prigozsin „tehetséges ember, tehetséges üzletember volt Oroszországban és külföldön is, különösen nagy sikereket ért el Afrikában.”

Putyin részvétét fejezte ki mindazok családjának, akik életüket vesztették a tegnap. Lezuhant egy orosz magánrepülőgép, amelynek fedélzetén ott volt Prigozsin és a Wagner-csoport teljes parancsnoki állománya. Putyin kifejezetten múlt időben beszélt Prigozsinról, noha a Wagner-vezért hivatalosan akkor még nem nyilvánították halottnak. „Prigozsint nagyon régóta ismertem, a kilencvenes évek elejétől” – tette hozzá Putyin.

Lezuhant egy orosz magángép

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a tegnapi repülőgép szerencsétlenségről, melyben a Wagner-vezér is elhunyt. Az első jelentések szerint egy légvédelmi rakéta csapódott Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér Embraer Legacy 600-asába. Az incidens után készített felvételeken azonban nem láthatók repesznyomok. Felmerült a merénylet gyanúja, és életre kaptak a spekulációk, hogy más módon gyilkolták meg az orosz hatóságok a két hónapja árulónak nevezett Wagner vezért és társait.

Több szakértő is úgy vélte, hogy a Wagner-puccs nem marad majd büntetlenül. Sokan furának tartották, hogy Putyin egyik nap még árulónak nevezi a Wagner vezért, majd másnap komolyabb büntetés nélkül megengedi, hogy elhagyja az országot. Viszont ahogy arról már beszámoltunk, Putyin nem felejt, és nem tűri az árulást.

Putyin orosz elnök

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő már júniusban jelezte, hogy a Prigozsin vezette lázadásnak még súlyos következményei lesznek. A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői többször említették már, hogy a Wagner főnököt a Kreml megölheti. Maga Joe Biden a következőképp nyilatkozott még júliusban: „A helyében én vigyáznék, hogy mit eszem. Figyelnék az étlapomra.” Egy ausztrál lap információi szerint már azt is lehet tudni, hogy történt a merénylet. A News.com.au szerint egy borosládába csempészett robbanószer okozta Prigozsin halálát. Nem sokkal azután, hogy a repülőgép lezuhant, egy második, Prigozsinhoz köthető privát repülőgép, amely szintén úgy tűnt, hogy Szentpétervárba tart, visszafordult Moszkvába, majd később landolt.

Forrás: Teletrader
Borítókép forrása: www.shutterstock.com