2024 május 06

Nevezetes lesz Miklós napja a magyar tőzsdén

A magyar tőzsde a Közép-Európai Tőzsdecsoport, a CEESEG (Central European Stock Exchange Group) tagjaként a csoport másik három tagja – Bécs, Ljubljana, Prága – által már használt, a frankfurti tőzsde által működtetett Xetra kereskedési platform bevezetése mellett döntött.

A legnagyobb nyertesek a kibocsátók

A rendszer bevezetésével a Xetra frankfurti központján keresztül a hazai tőzsdén jegyzett cégek Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést. A Xetra bevezetésének legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, melyek részvényeit, kötvényeit a magyar tőzsdén jegyzik, amelyeket az új rendszeren keresztül közvetlenül érhet el Európa 250 brókercégének és bankjának mintegy 4500 üzletkötője és a mögöttük álló befektetők is – közölték.

A mi tőzsdénk – Éljünk vele!

katona_Zsolt_Bét

A hazai tőzsdetörténet utóbbi 15 évének legnagyobb fejlesztése az új kereskedési rendszer, a Xetra bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére. A változás valamennyi piaci szereplő számára tartogat izgalmas lehetőségeket. Nem csak technológiai megújulásra lehet azonban számítani a hazai szabályozott tőkepiacon, formálódnak egyéb tervek is, amelyekről Katona Zsolt a BÉT vezérigazgatója nyilatkozott a TőzsdeFórum.hu-nak.

A Xetra lehetővé teszi új kereskedési modellek alkalmazását, illetve egy új, átfogó részvénypiaci árjegyzői rendszer bevezetését is, amelyben a részvények kereskedését folyamatos vételi és eladási ajánlatok biztosításával támogatják a hivatalos árjegyzők.

Van, ami nem változik

A Xetra alapvetően értékpapírok azonnali kereskedésére kialakított rendszer. Így a BÉT származékos – azaz a határidős és opciós, illetve az árupiacai nem kerülnek az új rendszerbe, azokat továbbra is a jelenlegi MMTS rendszer szolgálja majd ki.

A részvénypiacon a Prémium, illetve Standard kategóriában szereplő részvények kereskedése nem változik. A technikai bevezetéssel piacra lépett, vagy későbbiekben piacra lépő vállalatok részvényeit tartalmazó „T” kategóriában – hasonlóan a hitelpapírok és a befektetési jegyek piacához – ugyanakkor megszűnik a folyamatos kereskedés, és e helyett naponta több alkalommal aukcióra kerül sor. Ez az új modell jobban illeszkedik azon értékpapírok kereskedéséhez, ahol bármilyen okból – jelen esetben a közkézhányad hiányában – nem tud kialakulni kellően likvid kereskedés.

A rendszer bevezetése után a BÉT jogi státusza nem változik: továbbra is az MNB engedélyével működő és általa felügyelt önálló intézmény marad, amely mindenkori szabályzatait a magyar jogszabályoknak megfelelően határozza meg. A BÉT-en megkötött ügyletek elszámolását továbbra is a magyar KELER végzi. A rendszercsere nem érinti a magyar piac nyitva tartását sem – ismerteti a közlemény.