Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

A vártnál erőteljesebben javult a brit fogyasztói bizalmi index

Augusztusban a becsültnél lényegesen nagyobb mértékben erősödött a brit fogyasztói bizalmi index részben az inflációs nyomás gyengülése miatt – derül ki a GFK pénteken ismertetett felméréséből.

Az augusztusi mutató mínusz 25 pontra erősödött a júliusi mínusz 30 pontról. Elemzői várakozások átlagában csak minimális javulás, mínusz 29 pont szerepelt. Tavaly augusztusban a mutató jóval alacsonyabban, mínusz 44 ponton állt. Nagy-Britanniában az infláció júliusban 2022 februárja óta a legalacsonyabb, évi 6,8 százalék volt, jócskán elmaradt a tavaly októberi, 41 éves csúcsnak számító 11,1 százaléktól.

Az augusztusi bizalmi index mind az öt összetevője emelkedett júliushoz képest. Egyebek között a következő 12 hónapra szóló, személyes pénzügyi várakozások mutatója mínusz 3 pontra erősödött a júliusi mínusz 7 pontról. Egy éve mínusz 31 ponton állt ez a mutató. A következő 12 havi általános gazdasági helyzetre vonatkozó fogyasztói értékelési index a júliusi mínusz 33 pontról mínusz 30 pontra nőtt augusztusban. A fogyasztók vásárlási hajlandóságát mérő index pedig 1 ponttal, mínusz 31 pontra erősödött – közölte a távirati iroda.