2023 november 29

Forint – 300 vagy 400 lesz az euró karácsonyra?!

Ma nem volt kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a november 1-jei munkaszüneti nap ugyanis kereskedési szünnapot is jelent Magyarországon. A főbb piacokon, mint például a német tőzsdén vagy a tengerentúli tőzsdéken változatlanul folyt a kereskedés. Így a forint árfolyama sem egy helyben állt ma, de a még érdekesebb a lehetséges folytatás lehet. Messze a 300-as és a 400-as euró is, utóbbihoz kell mérni az idei évet.

Forint – jegybank, uniós pénzek

A 2022-es évet majdnem pontosan 400-on fejezte be a forint az euróval szemben. Nagyon könnyű tehát mindig kiszámolni, hogy körülbelül hogy áll eddig a 2023-as esztendő a magyar fizetőeszköz szempontjából. Egyelőre örülhetünk – szerda este valamivel 383 felett tartózkodik az EUR/HUF keresztárfolyam. Az évből azonban még a novemberi és a decemberi hónap hátravan, ez a két hónap még bőven átírhatja minden irányba a hazai pénznem idei teljesítményét.

A korábbi elemzések szerint belső és külső elemzések is bőven alakíthatják a forint árfolyamát. Előbbiek közül ki kell emelni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját. Legutóbbi ülésén a Monetáris Tanács 75 bázisponttal 12,25 %-ra csökkentette az alapkamatot. December végére a 11 %-os alapkamat reális forgatókönyv a jelenlegi információk alapján Virág Barnabás MNB-alelnök szerint. Addig még kétszer, november 21-én és december 19-én számíthatunk kamatdöntő ülésre. Addig is érkeznek majd hónap elején a friss inflációs adatok, amely szintén alakíthatja a forint kapcsán a befektetői megítélést, és értelemszerűen a jegybanki döntésekben is szerepet játszhat.

Érdekes kérdés lehet az uniós források helyzete is. Az ősszel több, ellenkező előjelű pletykát is lehetett olvasni a külföldi sajtóban arról, hogy már közel vannak a tárgyalófelek a megegyezéshez, és Magyarország végre megkaphatja a neki járó uniós forrásokat. Annyi biztos, hogy ez egyelőre nem történt meg, így továbbra is érdemes figyelemmel követnünk az ezzel kapcsolatos információkat.

Külső tényezők

Természetesen a nemzetközi piaci tényezők is számítanak, ahogy arra szintén rávilágítottak már elemzések. Ide tartozhat a nagy jegybankok monetáris politikája is, ezért azok kamatdöntő üléseit is érdemes követni. (Ma este például a Fed döntött a kamatokról, leginkább itt is a jegybankelnöki kommunikáció lehet fontos). Az orosz-ukrán háború, valamint az izraeli konfliktus is hatást gyakorolhat az általános piaci légkörre, így a forint, mint sérülékeny deviza is érezheti ezt. Emellett minden fontos lehet, ami akár közvetlenül is kapcsolódhat a forint befektetői megítéléséhez, érdemes folyamatosan követni a témáról szóló elemzéseket.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!