2024 június 21

Rendkívüli hír érkezett – Kiderült miért akarja Putyin lezárni a háborút? 

Meglepő hírek érkeztek a Kremlből, az oroszok tárgyalnának a háború befejezéséről. Vladimir Putyin orosz elnök állítólag készen áll arra, hogy tűzszünetet kössön a jelenlegi frontvonalak mentén – közölte a Reuters. A több, mint két éve tartó háború során már többször is felkapott témává vált a tűzszünet. A mostani fellángolás viszont azután érkezett, hogy az orosz csapatok folyamatosan nyomultak előre, és az elmúlt hónapokban jelentős sikereket értek el. Stratégiai fontosságú területeket foglaltak vissza, és Ukrajna kilátásai egyre borúsabbá váltak. Az orosz elnök viszont azt is hozzátette, hogy készen áll a harcok folytatására, ha Kijev vagy a nyugat nem válaszol. Lássuk mit tudunk eddig a béketárgyalásokról! 

Jöhet a tűzszünet?

Az orosz források szerint Putyin képes harcolni, ameddig csak kell, de készen áll a tűzszünetre is, befagyasztva ezzel a háborút. A pénteki sajtótájékoztatón Putyin úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalásoknak folytatódniuk kell. Viszont a béke feltételeinek a jelenlegi realitásra, és egy korábbi megállapodási kísérlet során elfogadott tervre kell épülniük, nem arra, hogy mit akar az egyik fél.  

Az orosz csapatok több fronton is nyomást gyakorolnak az ukrán védelemre, amely az utóbbi hónapokban fegyverhiányban szenvedett. Zelenszkij szerint Oroszország a sikerek nagy részét ennek köszönheti. A legintenzívebb harcok most Ukrajna keleti részén zajlanak, ahol az Oroszország fogságában szorongó nemzet rendkívül súlyos helyzetbe került 

Kiderült miért akarja Putyin lezárni a háborút? 

Ahogy azt már említettük az utóbbi hónapokban igazán kedvezően alakultak a hadicselekmények az oroszok szempontjából. Észlelve az ukránok fegyverhiányát, az orosz csapatok teljes erővel megindultak, és több fronton is nyomást gyakoroltak az ukrán védelemre. Alig két hete kezdték meg a második legnagyobb ukrán város, Harkiv ostromát. Ezért is volt annyira meglepő, hogy Putyin pont most tartana tűzszünetet. Egyes forrásokból viszont kiderült, hogy állítólag Putyin szerint az eddig elért eredményeknek köszönhetően győzelemként tudják majd eladni a történteket az orosz népnek. 

Képek forrása: Shutterstock