2024 június 20

Háború – villog a vészjelző, heves csapás érte Ukrajnát  

Ukrajna helyzete egyre kritikusabbá válik, ahogy az orosz csapatok folyamatosan nyomulnak előre. Az ukrán védelem napról napra egyre nehezebb helyzetben találja magát. Putyin célja, hogy a tavalyi ukrán ellentámadás alatt elvesztett területeket minél előbb visszafoglalják. Az elmúlt hónapokban jelentős sikereket értek el, hiszen stratégiai fontosságú területeket foglaltak vissza.  

Háború – Hét halott a brutális orosz támadásban 

Az ukrán hatóságok szerint hét ember vesztette életét és 16-an megsebesültek Harkivban az orosz rakétatámadást követően, amely kárt okozott a helyi kereskedelmi és közlekedési infrastruktúrában. Zelenszkij ukrán elnök “brutális offenzívának” nevezte az esetet. Szerinte az oroszok próbálják kihasználni az ukránok hiányos légvédelmét. Közben Putyin széles körű tárgyalásokat folytat Fehéroroszország elnökével, Alexander Lukasenkával. Az orosz csapatok gyors előrehaladása és az ukrán védelem összeomlásának veszélye komoly aggodalomra ad okot. Bár próbálnak ellenállni, az orosz túlerő és a folyamatos nyomás egyre kilátástalanabbá teszi a helyzetet.  

Több fronton is támadnak az orosz csapatok 

Májusban ismét elszabadult a pokol a keleti fronton, és az ukrán légvédelem nem áll a helyzet magaslatán. Zelenszkij szerint Oroszország a sikerek nagy részét annak köszönheti, hogy Ukrajnának nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű modern, nyugati légvédelmi rendszer. A legintenzívebb harcok Ukrajna keleti részén zajlanak, ahol az orosz erők hatalmas nyomást gyakorolnak Pokrovszk és Kurakhove, illetve Kupjanszk szektorra. Harkivtól északra szintén komoly csapást mértek az oroszok. Bár még nincs megerősítve, hogy az orosz csapatok elkezdték volna használni a FAB–3000 típusú siklóbombát, ha ez bebizonyosodik, akkor az ukrán erőkre az eddigieknél is nagyobb veszély leselkedik majd.  

Képek forrása: Shutterstock