2024 május 21

Ukrajna – Mindvégig erre készült Putyin, kiderült a titok? 

Az orosz-ukrán konfliktus újabb szakaszába léphetünk, új frontvonal nyílhat Ukrajna északi részén. Az ukrán hírszerzés attól tart, hogy Szumi régiót is megtámadja Oroszország. Az állandó harcok és bombázások hatalmas pusztítást hagynak maguk után, romokban hevernek városok és falvak. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a konfliktus nem csupán két ország közötti harc, hanem egy olyan válság, amely felkavarja az európai politikai és társadalmi stabilitást. Az oroszok által vezetett erők hatalmas nyomást gyakorolnak Ukrajnára, miközben az ukránok kétségbeesetten próbálnak védekezni és megvédeni a területeiket.  

Az Oroszország fogságában szorongó nemzet rendkívül súlyos helyzetbe kerülhet 

Az oroszok nem csak a nagy figyelmet kapó harkivi offenzívára koncentrálnak, hanem Zaporizzsja régió ellen is megindultak. Putyin célja, hogy a tavalyi ukrán ellentámadás alatt elvesztett területeket visszafoglalják. Most pedig kiderült, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Robotine települést, eltörölve ezzel a tavalyi ukrán ellentámadás egyik legnagyobb sikerét.  

Az ukrán csapatok hónapok óta lőszerhiányban szenvednek, és az oroszok ezt igyekeztek kihasználni. Számos ukrán település esett már orosz kontroll alá, és a harcok kiéleződtek a stratégiai szempontból is kulcsfontosságú települések körül.  

Pánik alakult ki Ukrajnában Zelenszkij váratlan lépése után 

Moszkva május elején indított újabb támadásával Harkivot, az ország második legnagyobb városát vette célba. Az ukrán katonák heves tűz alá kerültek, miután az oroszok támadásba lendültek, ezért visszavonták a csapatokat Harkiv régió több falujából. Zelenszkij is visszavonulót fújt, mint kiderült, hirtelen lemondta minden külföldi látogatását.  

Mihamarabb véget kell vetni a pusztításnak. A harcban álló feleknek egy közösen elfogadott békés megoldást kell találniuk. Putyin szerint azonban Kína az egyetlen ország, aki átfogóan megérti a konfliktus hátterét és globális geopolitikai jelentőségét. Bár már április elején bejelentette Svájc, hogy a háború lezárását is elősegítő békekonferenciát rendeznek kiderült, hogy ezen a tárgyaláson sem lesz jelen Oroszország. A térségben kialakult instabilitás viszont megkövetelné a nemzetközi közösség közös erőfeszítéseit és elkötelezettségét a béke helyreállítására. 

Képek forrása: Shutterstock