2024 május 25

EU-s katonák mehetnek Ukrajnába – Világégésre kell készülni?  

Az orosz-ukrán háború közvetlen hatással van az európai és a globális biztonságra. Az utóbbi hetekben pedig a konfliktus nem csitul, hanem egyre csak mélyül. Az oroszok hatalmas erőket mozgósítottak, és szinte megállíthatatlanul nyomulnak előre. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a konfliktus nem csupán két ország közötti harc, hanem egy szerteágazó válság, amely felkavarja az európai politikai és társadalmi stabilitást. Egyre több ország kavarodik bele a konfliktusba. Litvánia is már kijelentette, hogy kész katonákat küldeni Ukrajnába egy kiképzési misszió keretében. 

Fenyegetés érkezett Moszkvából – jöhetnek a NATO-csapatok Ukrajnába? 

Sorra esnek el az ukrán települések, és a két stratégiai szempontból is fontos város – Avgyijivka és Bahmut – közelében levő falvak is állandó tűz alá kerültek. Még azok után sem nyugodhat meg Zelenszkij, hogy hivatalossá vált, hogy Ukrajna 6 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot kap az Egyesült Államoktól. A probléma gyökere ugyanis ennél sokkal mélyebbre nyúl, hiszen világszerte óriási hiány van tüzérségi lövedékekből. Sőt mi több az ukrán csapatok is már kimerültek. Az utóbbi pár hónapban tapasztalt orosz nyomást lőszer és elegendő katona nélkül nem lehet sokáig kibírni.  

Litvánia is segíteni akar Ukrajnának. Ingrida Simonyte litván miniszterelnökre hivatkozva a Financial Times arról számolt be, hogy Litvánia kész katonákat küldeni Ukrajnába egy kiképzési misszió keretében. Az ügy kapcsán Emmanuel Macron francia elnök korábbi nyilatkozata ismét előkerült, amelyben nem zárta ki a külföldi szárazföldi erők telepítésének lehetőségét Ukrajnába. Moszkva akkor erre kőkemény választ küldött, és jelezték, hogy az Ukrajnába küldött francia csapatokat az oroszok legitim célpontnak tekinthetik majd.  

Hatalmas a nyomás – Oroszország bekeményített 

Az Oroszország fogságában szorongó nemzet rendkívül súlyos helyzetbe került, hiszen Oroszország szerda hajnalban újabb hatalmas légitámadást indított Ukrajna ellen. Az ország több pontján is észleltek a támadásokat, így aztán az egész országban légiriadót rendeltek el. A légiriadó több mint három órán keresztül tartott a fővárosban, viszont csodával határos módon sem sebesültekről, sem károkról nem érkezett bejelentés. Úgy tűnik, hogy a szerda hajnalban érkező rakétatámadást az ukrán főváros sikeresen kivédte.  

Képek forrása: Shutterstock