2024 június 20

Változás a fronton – Hatalmas nyomás alá került az ukrán hadsereg 

Az orosz-ukrán háborúban a káosz közepette minden nap az élet és a halál közötti vékony határvonalon mozognak a csapatok. A pusztítás minden eddiginél nagyobb, miközben Oroszország hatalmas nyomást gyakorol az ukrán védelemre. Szombat este ismét masszív dróncsapások érték Ukrajnát. A beszámolók szerint ország nagy részén robbanások hallatszottak, és az érintett területek között volt Kijev is. A pusztítás és a gyötrelem mindennapos látvány és a világ tehetetlenül figyeli a szörnyűségek kibontakozását. A békés megállapodásnak továbbra sem látjuk jeleit, és bár Svájc egy, a háború lezárását is elősegítő békekonferenciát rendez, a tárgyalás – ahogy azt már megszokhattuk – Oroszország nélkül lesz megtartva.  

Kritikus helyzetbe került Harkivnál az ukrán védelem 

Az utóbbi hetekben a konfliktus nem csitul, hanem egyre csak mélyül. A brit védelmi miniszter szerint az orosz fegyveres erők Harkiv környékén előrelépést értek el. Az Oroszország fogságában szorongó nemzet rendkívül súlyos helyzetbe kerülhet. A harkivi offenzíva mellett az oroszok Zaporizzsja régió ellen is megindultak.   

Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy az ország csapataival és azok moráljával kapcsolatban kérdések merültek fel. Az ukrán erők kimerültek, és fegyverhiányban szenvednek. Szombaton pedig hatályba lépett az új mozgósítási törvény, amelyben Kijev lecsökkentette azt a kort, amelytől a férfiakat be lehet besorozni (27-ről 25-re), és szigorította a büntetéseket azok számára, akik elkerülik a behívást. 

Problémákkal szenved az ukrán légvédelem 

Májusban ismét elszabadult a pokol a keleti fronton, és Ukrajna második legnagyobb városa Harkiv került ostrom alá. A harkiv elleni orosz támadás megrázó beszámolóiból látszik, hogy az ukrán védelem nem áll a helyzet magaslatán. Egyes beszámokból kiderült, hogy voltak olyan pillanatok, amikor attól tartottak az ukránok, hogy elvesztették a háborút. Zelenszkij szerint Oroszország azért tudott ilyen mértékben előrenyomulni, mert nincs elég modern, nyugati légvédelmi rendszerük. A szakértők szerint hamarosan beindulhat Putyin nyári offenzívája is.  

Címlapkép forrása: Shutterstock