2024 június 20

Forint – íme a nagy döntés, 400 feletti eurót hoz a nyár?

Nagyon fontos volt a tegnapi nap a forint számára, ugyanis kedden tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Nagy kilengést a fontos esemény ellenére sem mutatott a forint árfolyama, ma pedig a gyengülésé volt eddig a főszerep. Van elemző, aki szerint további gyengülés sem elképzelhetetlen egyébként a 400 feletti szintekig akár.

Forint – elrugaszkodott 385-ről

A tegnapi ülésén a Monetáris Tanács egyhangúlag az 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett döntött. Ez egyébként egyáltalán nem is nevezhető meglepőnek, éppen ekkora kamatcsökkentést vártak az elemzők is többségében. Így már 7,25 %-ra csökkent az irányadó ráta Magyarországon. Jó nagy utat tett meg tehát az MNB, hiszen 18 %-ról indult a kamatcsökkentési sorozat.

A forint szempontjából még fontosabb lehet persze, hogy mikor van vége ennek a ciklusnak. Azaz, hogy a következő hónapokban hogyan alakul majd az alapkamat Magyarországon. Ezzel kapcsolatban Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tett néhány megjegyzést. Jelezte, hogy nincs hova sietniük a kamatcsökkentésekkel, június végére az irányadó ráta 6,75-7% között lehet. Ez alapján egy hónap múlva vagy 50, vagy 25 bázispontos lazítás jöhet. Az év végi piaci várakozást a kamatszinttel kapcsolatban nem kommentálta. Azt ugyanakkor megtudtuk, hogy az MNB a külső és belső egyensúlyi helyzet alakulását figyeli, mint kiemelt kockázati tényezőt.

Technikai elemzés

A forint ma inkább gyengülést mutatott, 388 felett is járt az euróárfolyam. Innen némi erősödés jött. A hogyan továbbról az OTP technikai elemzést is közölt ma délelőtt. Csökkenő trend jellemzi, trendszerű mozgás mellett az EUR/HUF árfolyamot az OTP Elemzési Központ szerint. A piros szaggatott vonalat lehet érdemes majd követni, amikor az törik, akkor jöhet forint gyengülő hullám – írják. A 382,8 körül található erősebb támasz, amint túladott lesz, akkor újra a forint elleni spekuláció jöhet rövid távra az OTP elemzői szerint. Ellenállásként a 398,4, a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8 és a 375 lehetnek az euróárfolyam tekintetében.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!