2024 június 21

Forint – döntenek Matolcsyék, de mikor lesz 300 az euró?

Továbbra is alapvetően képes erősödést mutatni a forint a főbb devizákkal szemben. Még akkor is igaz ez, ha a hét második felében újra mutatott némi gyengülést az egyébként összességében hetek óta erősödő magyar fizetőeszköz. Segíthetett a jó amerikai inflációs adat is, de a befektetők már a keddi napra koncentrálhatnak.

Forint – segítette a jó hangulat

A forint erősödésében jelentős szerepe lehetett az amerikai inflációs adatot követő kiváló nemzetközi befektetői hangulatnak. Ahogyan az Index.hu cikkében Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője is kifejtette, az, hogy a hó/hó amerikai inflációs ráta a várt 0,4 százalék helyett 0,3 százalék lett, a piacokat megerősíthette a szeptemberi kamatvágásra vonatkozó várakozásaikban. Nagyon várja már a tőkepiac a Fed lazítását, így minden ebbe az irányba ható hír valóban pozitív változásokat hozhat az árfolyamokban.

Egyébként az, hogy a Fed előbb csökkenthet kamatot, közvetlenül is jó hír lehet a forint számára. Ha a dollár kamatszintje csökken, akkor tartósabb és nagyobb lehet a forint kamatelőnye. Márpedig értelemszerű, hogy a befektetők számára ez az egyik legfontosabb tényező egy deviza értékelésekor. Egyszerűen fogalmazva tehát minél alacsonyabb a többi deviza kamatszintje a forintéhoz képest, annál vonzóbb lehet a forint eszközökben elhelyeznie befektetéseket.

Jön a döntés

Pünkösd után viszont már a hazai történésekre figyelhetnek a befektetők. Kedden tartja ugyanis kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Nemcsak a kamatdöntés, de az azt követő kommunikáció is fontos lehet. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint ez lesz a legfontosabb esemény az előttünk álló héten. Kérdés, hogy az MNB végül hogyan határoz a friss inflációs adat tükrében a jelenleg 7,75 %-on álló alapkamatról. Az Equilor elemzője 50 bázispontos kamatvágást vár. Varga szerint a forint számára az euró ellenében a 383–395-ös, míg a dollár-forint esetében a 352–365-ös tartomány látszik bejárhatónak a következő hetekben.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!