2024 június 20

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Hosszú távú szolgáltatási szerződést kötött az Alteo kizárólagos tulajdonában álló Eco-First Kft. és a Mol Nyrt., magas inerttartalmú földgáz hasznosítása érdekében. Tette közzé az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A 10 éves időtartamú szerződés értelmében az Eco-First feladata a Mol által kitermelt magas inerttartalmú földgáz közúti szállításra való előkészítése, közúton történő szállítása, valamint annak a Mol telephelyén való lefejtése és tüzelőberendezéséig történő eljuttatása.

A szolgáltatás teljesítése érdekében az Eco-First mintegy 820 millió forintos beruházást hajt végre, amely magában foglalja a gázsűrítéshez, a szállításhoz és a lefejtéshez szükséges eszközök megvásárlását és a Mol telephelyen szükséges kivitelezési munkák megvalósítását. Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.

A magyarországi magas inerttartalmú földgáz hasznosítása csökkenti Magyarország földgázimport-függőségét, mivel a Magyarország területén elérhető alternatív gázvagyon kitermelése és hasznosítása történhet meg – közölték. Az újonnan aláírt szerződés értelmében az Alteo 2024. november 1-jétől kezdi meg és 2034. október 31. napjáig végzi a szolgáltatási tevékenységet.

Képek forrása: Shutterstock