2024 június 21

Benzin – rendkívüli változás, elértük a minimum árakat?

Egy héttel ezelőtt Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter elégedettségét fejezte ki az üzemanyag-kereskedők felé. A miniszter értékelése szerint Magyarország elérte a kitűzött célt: a benzin és a gázolaj átlagára visszakerült a régiós középmezőnybe. A nyilatkozat után kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy vajon hosszú távon is sikerül-e ezen a szinten tartani a magyarországi üzemanyagárakat.

A kétely nem volt alaptalan, hiszen Nagy Márton beszámolóját követően a gázolaj esetében már drágulást prognosztizáltak a szakértők. Szerencsére az emelkedés nem lett hosszú életű. Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a benzin átlagára 17 forinttal, míg a gázolaj átlagára 7 forinttal csökkent az elmúlt egy hét alatt. Viszont nem dőlhetünk hátra, hiszen az olajárak elkezdtek emelkedni, és a feszültséget csak tovább fokozza az OPEC+ június 1-jén esedékes találkozója.  

Nincs megállás – Sorra csökkentik az árakat a magyarországi kutakon 

Az üzemanyag-kereskedők az elmúlt hetekben jelentős árcsökkentést hajtottak végre. Pénteken is azt tapasztalhattuk a kutakon, hogy tovább mérséklődtek az árak. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal csökkent.   

Még meg sem érkezett a kutakra az egyik árcsökkentés, már be is jelentették a következőt. A holtankoljak.hu szerint hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3, a gázolajé pedig 4 forinttal kerül majd kevesebbe. Hétfőtől tehát a következő átlagárakon tankolhatunk 95-ös benzin: 604 Ft/liter, gázolaj: 601 Ft/liter.  

Középmezőnybe kerültünk, de most jön a fekete leves 

Mielőtt Magyarországon a kormány rövid pórázra fogta volna az üzemanyag-kereskedőket a régiós országok közül csak Ausztriában és Szlovákiában volt drágább az üzemanyag. E két országban továbbra is drágább a benzin átlagra, mint nálunk, azonban most már Csehországban, Horvátországban, Szerbiában is többért tankolnak, mint Magyarországon.  

Most viszont a mozgatórugók ellenünk fordultak. A Brent olaj ára elkezdett emelkedni, és a pénteki kereskedést már 84 dollár felett zárta. A forint sem zárta a legjobban a hetet, a megszerzett területek egy részét leadta. Ezek a mozgatórugók adták eddig a hátszelet az üzemanyag-kereskedők igyekezeteinek, most azonban bonyolódik a helyzet.  

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!