2024 május 21

Benzin – Rendkívüli változás, bomba formába került a forint 

Autósok figyelem! Megéri péntekig várni a tankolással hiszen tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni. Az aktuális átlagárakat figyelembe véve péntektől a következő árakon tankolhatunk átlagosan: 95-ös benzin: 607 Ft/liter, gázolaj: 605 Ft/liter.  

Szakad a forint – negyed éve nem állt ilyen jól a hazai fizetőeszköz 

A hazai benzin és gázolaj árakra jelentős hatással bír az olaj árfolyama, illetve a dollárban denominált olaj miatt az USD/HUF árfolyam. Éppen ezért remek hírnek számít a forint elmúlt egy hónapban látott erősödése, melynek köszönhetően az USD/HUF keresztárfolyam a 373-as szintről egészen 354-ig csökkent. Bár a hét elején felmerült annak gyanúja, hogy az eddig tapasztalt rohamos üzemanyagár csökkenés megszakadhat, nem zártuk ki a meglepetések esélyét sem. Mivel a MOL mostanában már hetente többször is változtat a nagykerárakon, ezért gyorsabban tudnak reagálni a piac volatilis mozgásaira.  

Karnyújtásnyira van a 600-as álomhatár 

A kormány beavatkozása kulcsfontosságú volt az üzemanyagárak csökkenésének folyamatában, azonban mostanra a mozgatórugók vették át a fő szerepet. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint az üzemanyag-kereskedők elérték a kormány által kitűzött célt, így a kormánynak nem kellett beavatkoznia.  

A forint viszont elképesztő lendületben foglalja vissza a dollártól a területeket. Az USD/HUF keresztárfolyam utoljára február elején volt ilyen alacsonyan. Így tehát még az olaj világpiaci árának csökkenése nélkül is sikerült kisajtolni az újabb csökkenést mind a benzin, mind a gázolaj átlagárából. Az április közepén tapasztalt 647 forintos benzin átlagárak után, igazi felüdülést jelenthet a péntektől életbe lépő 607 forintos átlagár. A dízelesek sem panaszkodhatnak hiszen az elmúlt egy hónap alatt 647-ről 605 forintra csökkent a dízel átlagára Magyarországon. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!