2024 május 26

Benzin – megtört a jó sorozat, jön a 800-as ár?

Az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős árcsökkenés katalizátora a kormány igyekvése volt. A célt, hogy a magyarországi üzemanyagárakat a régiós középmezőnybe szorítsák vissza, sikerült elérni. Sokan találgatták, hogy mi jön majd ezután, viszont a válaszra nem kellett sokat várni. 

forint erősödés

Benzin – meglepő híreket közöltek a szakértők, elértük az üzemanyagárak alját? 

A napokban beszámoltunk róla, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint az üzemanyag-kereskedők elérték a kormány által kitűzött célt. A benzin átlagára az áprilisi csúcsértékekhez képest literenként 34 forinttal lett olcsóbb. Azonnal jött is a fekete leves. Múlt hét pénteken ugyanis a gázolaj esetében már drágulást prognosztizáltak a szakértők. Bár hétfőn a benzin átlagárából még valahogy sikerült további 4 forintos csökkenést kisajtolni, szerdán már a benzin ára sem csökken tovább.

A kormány vagy a mozgatórugók változása okozhatta a kellemetlen meglepetést? 

Bár a kormány által kitűzött cél elérése egybe esett az üzemanyagár-csökkenések megtorpanásával, a probléma gyökerét nem biztos, hogy itt kell keresni. A mozgatórugók ugyanis fontos szerepet játszanak a magyarországi üzemanyagárak változásában, és az olaj világpiaci ára az utóbbi napokban stagnálni kezdett. Már nem láthattunk az áprilisi hónaphoz hasonló zuhanást. A forint esetében múlt héten leragadtunk a 360-as szint környékén. Ennek következtében pedig a benzin és a gázolaj árának csökkenése is lelassult. A hazai fizetőeszköz azonban nagyon jól kezdte a hetet, és az USD/HUF keresztárfolyam egészen a 356-os szintig süllyedt. Utoljára februárban állt ilyen jól a forint.  

A jelen állás szerint szerdán már nem lesz változás, és a hét második felében a következő átlagárakkal találkozhatunk: 95-ös benzin: 612 Ft/liter, gázolaj: 609 Ft/liter. Mivel azonban a MOL mostanában már hetente többször is változtat a nagykerárakon, ezért a hétvége még tartogathat meglepetéseket számunkra.  

Képek forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!