2024 június 20

Állampapír – új kedvenc érkezik, érdemes beszállni?

Ahogyan arról mi is rendszeresen beszámolunk, alapos változásokon esett át az utóbbi időszakban a lakossági állampapír piac. A hazai megtakarítók döntő többségében elmozdultak a Prémium Magyar Állampapírtól (PMÁP), és inkább a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) nevezhető az új sztárnak. Emellett több más állampapír is népszerű, de újra átalakulhat a verseny. Érkezik ugyanis új kötvény is.

Állampapír – mondd, Te mit választanál?

A heti értékesítési adatok tehát pontosan rávilágítanak, hogy többszereplőssé vált a forint lakossági állampapírok piaca. Nemcsak a FixMÁP-ot keresik, de már az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is lekörözi a PMÁP értékesítési adatait. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, Kurali Zoltán kifejtette a véleményét arról a Portfolio konferenciáján, hogy mi lehet a legjobb döntés. Szerinte rövid távra a BMÁP a legjobb választás az államkötvény kínálatból. Hosszabb időre pedig a PMÁP lehet a legjobb.

De nemcsak ez az állásfoglalás volt fontos az ÁKK vezérétől. Kurali Zoltán jelezte, hogy új Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) érkezik. Az új kötvényről a hónap végén tudhatunk meg többet, és június elején vásárolhatunk belőle. Annyit elmondott, hogy a futamidő marad 5 év, a kamatfizetés pedig ezúttal évente lesz. Havonta lehet majd venni belőle, felhalmozott kamattal együtt kerül értékesítésre a kötvény.

A kamatszint lehet még magától értetődő módon a legfontosabb információ. Ez is eldöntheti ugyanis, hogy mennyire gyorsan tudja belopni magát a lakosság szívébe az új MÁP+. Egyébként az alacsony kamatozás ellenére még a régi MÁP+ is jelentős állománnyal bír. Addig is, az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni. 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!