2023 december 07

Forint szárnyal, pénzek jönnek – jön a Kánaán Magyarországon?

Jól indult a mai nap Magyarország szempontjából. A tudósítások szerint ugyanis bizonyos feltételek teljesülése mentén már november végéig megkaphatja hazánk a neki járó uniós forrásokat. Pont kerülhet tehát egy években mérhető huzavona végére. A forint jelentős erősödést mutat az ingatag kinti piaci hangulat ellenére is.

Jöhet a pénz

A Financial Times közlése három forrásra is hivatkozik az uniós pénzekkel kapcsolatos tárgyalások állása kapcsán. Szerintük az Európai Bizottság azt kéri majd, hogy a magyar kormány támogassa az év végén esedékes költségvetési kiigazítást, valamint szavazza meg az Ukrajnának szánt segélyeket is. A lap forrásai szerint – amennyiben ezek teljesülnek – már november végéig megkaphatja Magyarország a forrásokat. Természetesen még nem jelenthető ki biztosra, hogy valóban hozzájutunk a kérdéses pénzekhez, de mindenképpen jó hír a közeli kifizetés lehetősége.

A forint számára sem mindegy ugyanis, hogy hogyan zárul az uniós pénzek körüli kálvária. A befektetők megítélését nagyban alakíthatja, hogy mennyi devizaforrás áramlik be az országba. Különösen igaz ez most, amikor nem könnyű gazdasági és költségvetési helyzetben van bizonytalanság az uniós források körül. A korábbi elemzői megszólalások is ráerősítettek a téma fontosságára a forint szempontjából is.

Forint – folytatja az erősödést

Csütörtökön 395 közelébe emelkedett az EUR/HUF keresztárfolyam, július végén nem látott szintekre esett tehát a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Azóta viszont szinte folyamatos az erősödés, és ez egyelőre ma is folytatódni látszik a fentiek tükrében. Ma volt, hogy 386 alatt is járt az euróárfolyam, igaz, jelenleg ennél valamivel többet kell adni egy euróért a devizapiacon. A forint erősödése még akkor is kiemelkedő, ha messze van nagyon jelenleg az idén sokat látott 370 körüli árfolyam. A nemzetközi piaci hangulat ugyanis kifejezetten változó, és inkább borúsként jellemezhető. Márpedig ez is meghatározó lehet az olyan sérülékeny devizák esetében, mint amilyen a forint is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!