2024 június 20

Kockázatmegosztó garanciaeszközzel támogatják az OTP-t

Kockázatmegosztó garanciaeszközzel támogatja az OTP Leasing ukrajnai tevékenységét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtöki bejelentése szerint a garanciaeszköz az OTP Leasing újonnan indítandó ukrajnai lízingfinanszírozási szerződéseinek hitelkockázatára 50 százalékig terjedő fedezetet nyújt. A garanciavállalása 80 millió euró értékű új OTP-lízingfinanszírozásra terjed ki. Az EBRD tájékoztatása szerint ez a hitelezésösztönző mechanizmus lehetővé teszi az OTP ukrajnai lízingbankja számára finanszírozások folyósítását. Az ukrajnai üzleti agrárszektor, valamint feldolgozóipari, közlekedési, logisztikai és háttérszolgáltatási vállalatok működéséhez. És ennek révén ahhoz, hogy kritikus fontosságú termékek legyenek továbbra is hozzáférhetők Ukrajnában.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után általa aláírt hasonló garanciamegállapodások értéke 2023 végére megközelítette a 900 millió eurót. Az OTP Leasinggel aláírt garanciamegállapodás ismertetése szerint az EBRD-eszköz elsőveszteség-kockázatára az Egyesült Államok vállalt fedezeti támogatást. Az EBRD különleges válságkezelő alapján (EBRD Crisis Response Special Fund) keresztül. Az EBRD kiemeli, hogy az OTP Leasingnek 2023 végén hozzávetőleg 41 százalékos piaci részesedése volt Ukrajnában. A teljes ukrajnai lízingportfólióhoz mérve.

Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára. A 2022-2023-as időszakra, de az ukrán reálgazdaságnak folyósított támogatások értéke már tavaly októberben elérte ezt a kitűzött célt. A bank csütörtöki tájékoztatása szerint azóta meghaladta a 4,1 milliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke.