2024 június 21

Benzin – Új mélypontra kerültek az üzemanyagárak, meg sem állunk 500-ig? 

Hétfőn új mélypontra zuhantak a magyarországi üzemanyagárak. A legfrissebb adatok szerint a mai napon a benzin beszerzési ára bruttó 3, míg a gázolajé bruttó 4 forinttal csökkent. Ennek köszönhetően a 95-ös benzin literje 604, a gázolajé pedig 601 forintba kerül a mai naptól. Kétségek merültek fel azonban a rövid távú változásokkal kapcsolatban, hiszen a legfontosabb mozgatórugók már nem biztosítanak olyan hátszelet az üzemanyagárak csökkenéséhez, mint azt az utóbbi hetekben megszokhattuk. A mai enyhülésnek köszönhetően karnyújtásnyira kerültünk attól, hogy ismét 600 forint alá süllyedjenek az üzemanyagárak, azonban a kritikus szint okozhat még fejtörést az autósoknak. Mutatjuk mire lesz érdemes odafigyelni a héten! 

Benzin – rendkívüli változások, megéri résen lenni 

Új időszámítás kezdődött az üzemanyagárak kommunikálásában, miután a MOL bejelentette, hogy mostantól hetente többször is változtathat a nagykerárakon. Mindez azt szolgálja, hogy gyorsabban tudnak reagálni a piac volatilis mozgásaira. Így a kutak árfolyamai is jobban tükrözik majd a piaci helyzetet. Ez viszont egyben azt is jelentette, hogy az autósok hetente többször is esélyt kaphatnak arra, hogy elcsípjenek kedvező ajánlatokat. Pénteken általában eddig nem kaptunk jelentést, múlt héten viszont előre jelezték a szakértők, hogy a hétfői napon tovább csökken mind a benzin, mind a gázolaj árfolyama. Az adatokat a holtankoljak.hu oldalán tették közzé. Így tehát aki megvárta a mai enyhülést, az literenként 3-4 forintot is tudott spórolni.  

Sötét felhők gyülekeznek – a forintban még bízhatunk 

Az üzemanyag-kereskedők és a kormány munkáját az elmúlt hetekben nagyban segítették a legfontosabb mozgatórugók. A forint ralija a dollárral szemben, illetve az olajárak zuhanása egyesítve az üzemanyag-kereskedők erőfeszítéseivel azt eredményezte, hogy Magyarország az üzemanyagárak szempontjából visszakerült a régiós középmezőnybe.  

Az utóbbi pár nap során azonban az olajárak elkezdtek emelkedni. A 81 dolláros mélypont után a mai napon már 84,5 dollárnál járt a Brent olaj jegyzése. Bár eddig a forint masszív erősödése képes volt ellensúlyozni ezt a mozgást, az elmúlt 3-4 napban már az USD/HUF keresztárfolyamban sem történt szignifikáns változás. Ha pedig szeretnénk egyre közelebb kerülni az 550 forintos átlagárakhoz, akkor elengedhetetlen eme két fontos mozgatórugó segítsége.  

Képek forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!