2024 június 21

Nagyot kaszált a hazai szerencsejáték szektor

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el. Adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített. Így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához – közölte a vállalat.

A társaság EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutatója 39,5 milliárd forintra nőtt. Az előző évhez képest az éves árbevétel 19,1 százalékkal, a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel 14 százalékkal emelkedett. Tavaly naponta átlagosan mintegy 2 milliárd forint nyereményt fizetett ki a játékosoknak a nemzeti lottótársaság, éves szinten összesen 706 milliárd forintot. A Szerencsejáték Zrt. árbevételének kevesebb mint háromnegyedét a földi értékesítést végző csatornák együttes forgalma tette ki, ez a bázisévhez viszonyítva 14 százalékos növekedés. Az interaktív értékesítési árbevételek jelentősen, 28,7 százalékkal emelkedtek, ami ismét új rekordnak számít – közölte a távirati iroda.

Mager Andrea elnök-vezérigazgató a közlemény szerint kiemelte: tavaly mindhárom játékkategória kétszámjegyű növekedést produkált. A sorsjegyek 14 százalékos, a sportfogadások 23 százalékos bővülést értek el. A számsorsjátékok pedig mintegy 15 százalékos emelkedéssel zártak 2022-höz képest. Tavaly ünnepelte karitatív sorsjegyértékesítési hálózatának 20 éves fennállását a cég, amely élen jár a fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában, a vállalat munkatársainak 10 százaléka megváltozott munkaképességű. A társaság az eszköz- és termékfejlesztések mellett 2023-ban elhatározta, hogy látássérült munkavállalók alkalmazási lehetőségét is megvizsgálja – jelezték.

Címlapkép forrása: Shutterstock