2024 július 20

Benzin – nagyot bukott a forint, drágulás érkezik?

A tegnapi kereskedés során hirtelen esésbe kezdett, majd szörnyű napot zárt a hazai fizetőeszköz. A szakértők szerint ennek több oka is volt, az egyik ilyen például az amerikai kötvényhozamok emelkedése. Lássuk viszont, hogy milyen hatással lehet ez a magyarországi benzin és gázolaj árfolyamára. 

Üzemanyagárak – Kezdődik a drágulás? 

A szakértők elkezdtek aggódni, hogy a forint szörnyű teljesítménye kihathat majd a magyarországi üzemanyagárakra is. A holtankoljak.hu közzétette a legfrissebb adatokat, viszont május utolsó napján még nem érkezik drágulás. Az autósok ennek ellenére nem örülhetnek, hiszen továbbra sem tudunk a 600-as átlagár alá ereszkedni.

Jó hír, hogy a szerdai és a csütörtöki kereskedés során némiképp enyhült a Brent típusú olaj ára, miután az is már a 85 dollárt súrolta. Az OPEC júniusi találkozóját megelőzően a feszültség az egekbe szökött. Mindenki azt találgatja, hogy vajon milyen döntést hoz az olajkartell. Az OPEC-tagok már most is önkéntesen napi 2,2 millió hordóval fogják vissza a termelésüket, azonban ez sem elég az olajárak megemeléséhez.  

A 600 forintos határ áttörése továbbra is álom marad? 

Fordult az USD/HUF keresztárfolyama, miután a szerdai kereskedés során nagyot bukott a forint. A dollárban denominált olaj miatt ez hatalmas érvágás lehet az autósoknak. Az utóbbi időben rohamosan csökkenő benzinárak most irányt válthatnak. Ahogy arról már beszéltünk, a kritikus 600 forintos átlagár átlépése a jelenlegi makrokörnyezeti feltételek között nehéz feladat lesz.  

Az utóbbi másfél hónapban a két legfontosabb mozgatórugó – olajár és forint árfolyam – közül legalább az egyik mindig hátszelet biztosított az üzemanyagárak eséséhez. Sőt mi több felső szintekről is érkezett segítség, hiszen a kormány vissza akarta szorítani a magyarországi benzin és gázolaj árfolyamokat a régiós középmezőnybe. Most azonban egyik sem segíti már a benzinárak enyhülését, és ez okozott némi pánikot a piacon. 

Képek forrása: Shutterstock    

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!