2024 június 21

Benzin – Moszkva meglépte a váratlant, jöhetnek az olcsóbb üzemanyagárak? 

A mai napon újabb változás lépett életbe, melynek értelmében a benzin ára nem módosult, a gázolaj ára viszont 2 forinttal emelkedett. Így tehát a hét hátralevő részében az alábbi átlagárakkal számolhatunk: 95-ös benzin: 604 Ft/liter, gázolaj: 603 Ft/liter. Véget ért a folyamatos csökkenések sorozata, azonban az olajpiacon uralkodó bizonytalanságok miatt a jövő heti kereskedés tartogathat még meglepetéseket. Az OPEC csoport egyre több problémával néz szembe. Mutatjuk a legfontosabb fejleményeket! 

Füstbe ment az OPEC terve – Jöhet az olcsóbb benzin? 

Az OPEC június 2-án fog tárgyalni a termelési politika felülvizsgálatáról. Az OPEC-tagok már most is önkéntesen napi 2,2 millió hordóval fogták vissza a termelésüket, hogy támogassák az árakat, azonban a makrogazdasági fejlemények nem nyújtottak érdemi támogatást az olajnak. Az OPEC csoporton belül is egyre több probléma mutatkozik. Az egyik ilyen például Oroszország túltermelése áprilisban, annak ellenére, hogy más OPEC-tagokkal együtt elkötelezte magát a termelés csökkentése mellett. Irakot is rendszeresen vádolták túltermeléssel. Május közepén viszont Irak kijelentette, hogy elegendő önkéntes termeléscsökkentést hajtott végre, és nem fog beleegyezni újabb korlátozásokba. Ez a kijelentés csak tovább fokozza a feszültséget az OPEC+ júniusi találkozója előtt.  

Bár az OPEC csoport egyik fő célja az olajpiac stabilizálása nem titkolják, hogy a stabilitást valahol a 85-95 dollár közötti intervallumban keresnék legszívesebben. A Brent típusú olaj árfolyama azonban az elmúlt közel másfél hónap alatt több, mint 10 dollárt esett. A mai napon pedig 3 hónapja nem látott mélypontra zuhant.  

A jövő heti OPEC találkozó előtt a szakértők széles körben arra számítanak, hogy a jelenlegi kitermelési plafon meg lesz hosszabbítva, különösen most, hogy az olajárak könyörtelenül csökkennek. Valószínűleg ez még nem lesz elég ahhoz, hogy feltornázza az árakat, hiszen a piacon túlkínálat van, jelezte a PVM elemzője.  

Képek forrása: Shutterstock   

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!