2024 június 20

Üzemanyagár – drágulásra figyelmeztetnek a szakértők 

A legfrissebb adatok szerint péntektől áremelkedés érkezik a magyarországi kutakra. Hétfőn beszámoltunk róla, hogy ezen a héten már számíthatunk némi drágulásra, hiszen az olyan döntő fontosságú mozgatórugók, mint az olaj árfolyama és az USD/HUF keresztárfolyam már nem biztosítanak olyan hátszelet az üzemanyagárak csökkenéséhez, mint azt az utóbbi hetekben megszokhattuk. Egyelőre azonban nincs ok a pánikra, a drágulás mértéke elenyésző lesz. A benzin esetében pedig nem is történik változás. Mi kell a 600 forintos álomhatár áttöréséhez. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni a héten! 

forint erősödés

Benzin – sürgős segítségre van szükségünk 

Sötét felhők gyülekeznek felettünk, hiszen az olajárak rohamos csökkenése teljesen elakadt. A Brent árfolyama már május eleje óta egy szűk intervallumban, 82-84 dollár között mozog. Az utóbbi hetekben tehát a forintra kellett támaszkodnunk, amely bomba formába került a zöldhasúval szemben. Egy hónap alatt az USD/HUF keresztárfolyam a 373-as szintről egészen 353-ig csökkent. A magyar fizetőeszköz viszont múlt héten falnak ütközött és elkezdte leadni a nyereségeket. A szerdai kereskedés során pedig már a 359-es szintet súroltuk.  

Mindkét fontos mozgatórugó arra engedett következtetni, hogy a héten megszakad a benzin és a gázolaj árfolyamának csökkenése. Bár hétfőn még sikerült kisajtolni az enyhülést – és a benzin beszerzési ára bruttó 3, míg a gázolajé bruttó 4 forinttal csökkent – nem kellett sokat várni a fekete levesre. A holtankoljak.hu adatai szerint a benzin ára pénteken nem módosul, a gázolaj ára viszont 2 forinttal emelkedik. Így tehát az alábbi átlagárakkal számolhatunk: 95-ös benzin: 604 Ft/liter, gázolaj: 603 Ft/liter.  

A kormány és az üzemanyag-kereskedők munkája is véget ért, hiszen Magyarországon az átlagos üzemanyagárak elérték a régiós középmezőnyt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elégedettségét fejezte ki, így tehát a felsőbb szintekről érkező nyomás is feltételezhetően megszűnt. A 600-as szint átlépése ezért nehezebb lesz, mint gondoltuk. Mivel azonban a MOL mostanában már hetente többször is változtat a nagykerárakon, ezért érhet még minket meglepetés a héten.  

Képek forrása: Shutterstock  

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!