2024 június 21

Befektetés – mit tud a postákon kapható csodapapír?

Kevés szó esik általában véve a leghagyományosabb hazai állampapírról, a Kincstári Takarékjegyről (KTJ). Pedig igencsak versenyképes kamatozással bír most ez a befektetés is, egyedisége miatt pedig sokan kedvelik. Állománya így nem véletlenül közelíti az 500 milliárd forintot.

Befektetés – postákon is kapható

A Kincstári Takarékjegy leginkább azért speciális, mert a nyomdai MÁP+ mellett ez az egyetlen, nyomdai formában előállított állampapír Magyarországon. Nem kell hozzá tehát sehol sem értékpapírszámlát nyitnunk, hogy vásárolhassunk. Ehhez elég csak besétálnunk a kijelölt posták egyikére, és itt vásárolhatunk a nyomtatott értékpapírból. Igazi hagyományos érzést kölcsönözhet tehát a KTJ vásárlása, és sokan engednek is a csábításnak. Az állampapír állománya május közepén az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint közel 494 milliárd forint volt. De a heti értékesítési adatokból is látszik, hogy népszerű. A héten például 5,5 milliárd forintért vettek belőle a magyarok, ezzel megelőzte a sokáig kedvenc Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) is.

De lássuk a kondíciókat. Vásárolhatunk 1, illetve 2 éves futamidő mellett is KTJ-t, de itt is lehetőség van az idő előtti visszaváltásra. Az 1 éves típus kamatszintje fix 6 %, míg a két évre szóló befektetés után évente 6,75 %-ot kaphatunk. Hasonló tehát a termék az Egyéves Magyar Állampapírhoz (1MÁP). Legalábbis ami a fix kamatozást és annak jelenlegi mértékét illeti. KTJ-t egyébként 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben vásárolhatunk. A döntés előtt mindenképpen érdemes a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni az összes állampapír kondícióiról.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!