2024 július 20

Nagyot drágulhat a Tesla Model 3!

A Tesla kénytelen megemelni a Model 3 árát, amitől komoly piaci hátrányba kerülhet. Számolt be a Totalcar.

A kínai elektromos autókat sújtó büntetővám bevezetésének hatására július 1-től várhatóan drágább lesz a Tesla Model 3. A Model 3-at a Tesla sanghaji gyárából importálják az Európai Unióba, amire 21 százalékos plusz vámot szabtak ki. Az még tisztázatlan, hogy ez a 21 százalékos plusz vám a vásárlót terheli-e teljesen, vagy sem. Ha igen, akkor a modell márkán belül versenyképtelenné válna.

A Tesla már reagált a kínai villanyautókat sújtó bünetővám bevezetésére, július elsejétől igen nagy valószínűséggel drágul a Model 3. Ez azért nem biztos 100 százalékra, mert még a háttérben folynak tárgyalások és például Németország is azon dolgozik, hogy amennyire lehet, enyhítsenek a büntetővámon. Közben Kínával is keresnek egy kompromisszumos megoldást. Írja a Totalcar.

A Tesla közleményben szó szerint annyit írt, hogy „A Model 3 ára 2024 július 1‑től a várható importvámok miatt valószínűleg emelkedni fog.”

A Model 3 és Model Y ára nagyon közel van egymáshoz (az előbbi 17,05 millió forint, az utóbbi 17,89 millió forint). A Model 3 sok vásárló szemében nem éri meg. Ha a Model 3 ára 21 százalékkal emelkedik, akkor az ára 20 millió fölé kerülne. Ezzel márkán belül teljesen versenyképtelenné válna, de az újautópiacon is jelentősen veszítene árelőnyéből.

Egyedül a Model 3-at exportálják Kínából, a Tesla sanghaji gyárából. A Model Y Berlinben készül, a Model X és S pedig Amerikából kerül Európába. A Tesla egyik lehetősége, hogy a Model 3-at is Amerikából hoznák Európába, de ehhez fel kell mérni, hogy képesek-e onnan két kontinens vásárlóit kiszolgálni.

Forrás: Totalcar

Képek forrása: Shutterstock