2024 július 20

USA munkaerőpiac: Rekord új állások, mégis növekvő munkanélküliség

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a munkanélküliségi ráta pedig a várt stagnálás helyett emelkedett az előző havihoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 272 ezerrel nőtt májusban a lefelé módosított áprilisi 165 ezer után. Az elemzők jelentősen kisebb, 185 ezres növekedést vártak májusra. A munkanélküliségi ráta az elemzők által várt stagnálás helyett 4 százalékra, 2022 januárja óta a legmagasabbra emelkedett májusban az előző hónapban jegyzett 3,9 százalék után. A munkaerőpiaci részvételi arány az előző havi 62,7 százalék után 62,5 százalékon állt májusban.

Az év ötödik hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által várt 3,9 százaléknál nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett az előző hónapban regisztrált 4,0 százalékos növekedés után. Májusban az átlagos órabér 0,4 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, nagyobb mértékben az előző havi 0,2 százalékos és az elemzők által májusra várt 0,3 százalékos emelkedésnél. A heti átlagos munkaidő 34,3 óra volt májusban az előző havival és az elemzői várakozásokkal megegyezően.