2024 július 20

Forint – hiába minden, 450 felé megy az euró?

Továbbra sem áll jól a forint a főbb devizákkal szemben, főleg, ha az alig két héttel ezelőtti csúcsokhoz viszonyítunk. Tartósan 390 felett ragadt ugyanis az EUR/HUF keresztárfolyam, annak ellenére is, hogy nagyon jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken. Már csak pár nap, és fényderül egy fontos döntésre is.

Forint – nem találja magát

Nem is olyan régen még arról írhattunk, hogy február óta nem látott szintekre erősödött a forint az euróval szemben. Ehhez képest most több havi mélypontokról lehet csak beszélni. Ma 395 felett is járt az euróárfolyam, április közepén találkozhattunk legutoljára ilyen gyenge forinttal. Ráadásul szerdán kora este sem sokkal az említett érték alatt mozog az EUR/HUF devizapár. Ez pedig kifejezetten érdekes fejlemény. A Portfolio.hu tudósítása szerint ugyanis annak ellenére gyengült vissza a kezdeti erősödés után a magyar fizetőeszköz, hogy a vártnál kisebb amerikai inflációt mutató adat hatására emelkedni kezdtek a tőzsdék, a dollár pedig gyengülni.

Érdemes lesz figyelni a forint esetleges mozgását az esti Fed ülés után is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény lépései és kommunikációja jellemzően komoly hatást gyakorolhat a devizapiacra. Ez pedig a forinthoz hasonló feltörekvő devizák piaci megítélését sem szokta mindig érintetlenül hagyni. Emellett péntek este dönt Magyarország államadósságának besorolásáról a Fitch. A forint kapcsán a múltkori Moody’s döntés előtt is jelentős várakozással lehetett találkozni. A Moody’s végül nem nyúlt az államadósság besorolásához. Sőt, annak stabil kilátásán sem változtatott, de kifejtette véleményét a hazai gazdasági folyamatokról.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!