2024 július 20

Forint – zuhan tovább 400 felé, kritikus órák jönnek!

Már 390 felett jár az euróárfolyam, pénteken tovább esett tehát a forint. Mindezt úgy, hogy a héten még február óta nem látott alacsony szinteken vehettünk eurót, 383 alá ereszkedett az EUR/HUF keresztárfolyam. A fordulat tehát gyors és hirtelen, de megvannak az okai. Közben pedig lélegzet visszafojtva várhatjuk a hitelminősítő esti döntését.

Forint – nagyot fordult, drágult az euró

A forint jelentős esést mutatott be a hét eleji erősödés után, ahogyan arról mi is beszámoltunk. A Portfolio.hu akkori elemzése rávilágított, hogy technikai tényezők mellett a dollár erősödése és az amerikai kötvényhozamok emelkedése is állhatott a magyar fizetőeszköz elgyengülése mögött. A dollár mozgása azóta is kiemelésre került, nem véletlenül. Az, hogy az amerikai fizetőeszköz mennyire erős, jól mutatja a kockázatvállalási kedv alakulását a piacokon. Márpedig az olyan sérülékeny devizák számára, mint amilyen a forint is, nem túl jó hír a kockázatkerülés felerősödése.

De egy jó pár napja már egészen másra koncentrálhat a hazai piacot követő befektetői társadalom. Ma este dönt ugyanis Magyarország államadósságának besorolásáról a Moody’s hitelminősítő. A megjelent elemzések szerint leginkább az lehet a kérdés, hogy történik-e a jelenlegi stabil kilátásról negatívra rontás, vagy pedig nem változtat a kilátáson a Moody’s.

Értelemszerűen mindez a forint és a hazai gazdaság miatt lehet fontos. A hitelminősítések ugyanis iránymutatást adhatnak a befektetőknek arról, hogy mennyire kockázatos befektetni egy adott ország eszközeibe. Ma késő este várható a döntés, érdekes lesz emiatt hétfőn a forint árfolyamát, és általában a hazai tőzsdét is figyelnünk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!