2024 július 20

Forint – túl vagyunk a döntésen, jöhet a 300-as euró?

Jócskán elgyengült a héten a forint a főbb devizákkal szemben. Újra láthattunk 390 feletti eurót, pedig néhány nappal ezelőtt még több hónapos csúcson volt a magyar fizetőeszköz. A hetet végül 389 felett fejezte be az EUR/HUF keresztárfolyam. Azóta viszont már ismerjük a Moody’s döntését.

Forint – elgyengült, de jönnek még izgalmak

A megjelent elemzések a forint gyengülése mögött több okot is kiemeltek. Ezek közé tartoztak technikai jellegűek, a dollár erősödése, a nemzetközi piaci hangulat ingataggá válása, valamint a Moody’s hitelminősítő péntek esti döntésétől való félelem. Nemzetközi és országspecifikus tényezők negatív együttállása hozhatta el tehát a forint hirtelen esését. Régóta nem volt ugyanis olyan, hogy néhány nap alatt több, mint 7 egységet gyengüljön a forint az euróval szemben.

A piacok zárása után látott napvilágot a Moody’s döntése. Most nem történt hitelminősítői intézkedés, ugyanakkor véleményt mondtak azért Magyarország államadósság besorolásáról. A legfontosabb az, hogy nem változik a befektetésre ajánlott besorolás, és az ahhoz rendelt stabil kilátáshoz sem nyúlt ezúttal a Moody’s. A Pénzügyminisztérium üdvözölte is a hitelminősítő döntését. Kérdés, hogy a magyar piac hogyan reagál majd hétfőn, beleértve a forint befektetői megítélését is.

Nemcsak emiatt lehet izgalmas a következő hét is a forint számára. Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB). Eldől, hogy elkezdi-e a Christine Lagarde vezette intézmény a kamatcsökkentéseket, ez pedig befolyásolhatja, hogy hogyan változik a forint kamatelőnye az euróhoz képest.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!