2024 július 20

Döntöttek Magyarország sorsáról – kezdjünk izgulni?

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, péntek este volt esedékes Magyarország államadósság besorolásának felülvizsgálata az egyik nagy hitelminősítőnél. A Moody’s végül nem változtatott sem a besoroláson, sem a hozzá tartozó kilátáson, és bár minősítői közlemény nem került kiadásra, a cég elmondta a véleményét hazánk folyamatairól.

Magyarország – marad a befektetésre ajánlás, stabil kilátással

A Moody’s jelezte, hogy most nem történik hitelminősítői intézkedés Magyarország kapcsán. Marad tehát a befektetésre ajánlott, Baa2 államadósság besorolás, és marad hozzá a stabil kilátás is. A hitelminősítő tehát a kilátást sem rontotta, pedig voltak vélemények, amelyek szerint erre volt némi esély. A Moody’s szerint az adósságunkat érintő lefelé és felfelé mutató kockázatok egyensúlyban vannak.

Kiemelésre került az uniós pénzek körüli vita problematikája, a közvetlen külföldi befektetések (FDI) magas aránya ugyanakkor segítheti a hazai gazdaság növekedését. Az államadósság-teher csökkentése ugyanakkor tavaly a hitelminősítő várakozásai alatt alakult. A későbbi minősítésekben a Moody’s szerint jelentős szerepe lesz annak, hogy az uniós források sorsa hogyan alakul. Illetve fontos lehet, hogy az Európai Unióval való viszonyban történik-e változás valamilyen irányba.

Magyarország pénzügyminisztere, Varga Mihály is kommentálta a Moody’s elemzését. Többek között kijelentette, hogy „Bár háború dúl a szomszédban, az uniós versenyképesség pedig hanyatlik, Magyarországot mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlja, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején.”