2024 július 20

Babaváró – Még mindig favorit a lakásvásárlás

A Credipass, a Duna House pénzügyi közvetítőjének adatai szerint, 2024 májusáig a kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás, illetve az otthonok felújítása és korszerűsítése volt, de a felmérés alapján egyre magasabb arányban fordítják az összeget a gyermek részére történő megtakarítás indítására vagy banki hitel kiváltására is a magyar családok.

Ahogy az ismert, a Babaváró támogatás 2024-ben új feltételekkel és megújult támogatási összeggel tért vissza: a gyermeket tervező házaspárok maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 11 millió forint összegben kérhetik a szabadfelhasználású, kamatmentes kölcsönt. 

A Credipass legfrissebb adatai alapján, az ügyfelek közül volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor idén a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatásokat az igénylők legnagyobb arányban (81%-ban) lakásvásárlásra fordították. A hitelfelvevők kisebb része, 8,7%-a ingatlanfelújításra, -bővítésre, -korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 2%-uk a gyermekük részére indítandó megtakarítási céllal folyamodott a kölcsönért. Egy másik népszerű kategória volt még a családoknál a saját banki hitel kiváltása (1,9%), valamint a meglévő hitel részleges előtörlesztése (1,3%) is. A Credipass közreműködését kérő hitelfelvevők 93%-a az elérhető maximális, azaz a 11 millió forintos összegre nyújtotta be kérelmét.

Az igénylések száma egyébként már most meghaladta a tavalyi év ugyanezen időszakát: nagyságrendileg 25%-kal többen folyamodtak mostanáig a kölcsönért a Credipass friss adatai alapján. Érdekesség még, hogy a tavalyi, 2023-as év első 9 hónapjának adatai alapján is a lakhatás minőségének javítása volt az egyik legnépszerűbb hitelcél az igénylő házaspárok körében – a Credipass ügyfeleinek 92,6%-a jelölte meg ugyanis a lakásvásárlást, -felújítást, -bővítést vagy -korszerűsítést a támogatási összeg felhasználására, amely idén sem változott sokat.

De mit is kell tudni a támogatásról bővebben és mi változott a szabályozásában tavaly óta?

„A maximálisan igényelhető 11 millió forintos összeg új otthon vásárlása esetén önerőnek is kiváló, amelyet a CSOK Plusszal, Falusi CSOK-kal, vagy egyéb állami támogatással kombinálva könnyebben megvalósítható a családok otthonteremtése.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

 „A Babaváró támogatást az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, akár már a várandósság ideje alatt is, hiszen a futamidő végéig járó kamatmentesség a gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli érkezése esetén biztosított.Új szabály idéntől kezdve, hogy a feleség életkora 18 és 30 év közötti lehet, de átmeneti szabályozásként, amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető a hitel 2024. december 31-ig. 2025-től azonban kizárólag a 30 év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre. A kölcsön további előnye az is, hogy az érkező gyermekek után három évre szüneteltethető a törlesztés. Valamint, ha egynél több gyermek születik, a hiteltartozás csökkenthető, a harmadik gyermek esetén pedig a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis megszűnik a hitel.” – tette hozzá a szakértő.

A Babaváró hitel további feltételeiről, igénylése körüli tudnivalókról érdemes lehet bankfüggetlen pénzügyi szakértővel tájékozódni, hiszen a szabadfelhasználású kölcsön mind az első lakásvásárlók, mind az otthonukat modernizálni vágyó ügyfelek számára tökéletes lehetőség lehet az elkövetkező időszakban is. Egy tapasztalt pénzügyi szakember pedig nem csak díjmentesen segít, de felkutatja és rámutat azokra a lehetőségekre is, amelyek a kölcsön más állami támogatásokkal, vagy egyéb kedvező hitellehetőségekkel való kombinálását célozzák.