2024 július 25

Hogyan spóroljunk pénzt a labdarúgó-Eb-n?

Sokan utaznak Magyarországról Németországba, hogy a helyszínen szurkolhassanak a nemzeti válogatottnak, vagy hogy a többi izgalmas mérkőzés valamelyikét megnézzék. Minden utazáskor érdemes szem előtt tartanunk néhány gyakorlati tippet a költéseink kapcsán, például hogyan spórolhatunk a legtöbbet euró-övezetben, amikor kártyával fizetünk. Érdemes átgondolni azt is, hogyan és hol tartsuk a pénztárcánkat, illetve, hogy milyen fizetési módokat használjunk, hogy biztonságban tudjuk pénzünket. 

A Wise, a világ legjobb pénzkezelési módját építő globális technológiai vállalat itthon és külföldön is, összeállított egy praktikus útmutatót, hogy a nyári utazásaink során még többet hozzuk ki a pénzünkből.

Hét tipp fizetésekhez és valutaváltáshoz az Euro 24 alatt (is)

 • Németország még mindig nagyrészt készpénzalapú társadalom. Számítsuk ki az utazás során várható készpénz szükségletünket, és fontoljuk meg, hogy átváltsuk-e az összeg egy részét előzetesen, vagy inkább helyben tegyük azt, például a Wise által kínált nemzetközi betéti kártyával vegyük fel készpénzt egy ATM-ből.
 • Kerüljük a hitelkártya használatát, mivel az további díjakkal járhat, és lehet, hogy kamatot is felszámolnak.
 • Készpénzfelvételkor óvakodjunk a független ATM-ektől, amelyek gyakran turisztikai helyeken, repülőtereken és vasútállomásokon találhatóak, mivel általában drágábbak, mint a helyi bankok ATM-jei. 
 • Amikor a bankautomata vagy a fizetési terminál egy üzletben vagy étteremben megkérdezi, hogy milyen pénznemben szeretnénk fizetni, mindig válasszuk a helyit – Németországban az eurót. Ellenkező esetben további átváltási díjak kerülnek felszámításra.
 • Készpénzfelvétel esetén ellenőrizzük a banki vagy fintech díjakat, mivel ezek hozzáadódnak a helyi ATM-ek díjaihoz*.
 • Óvakodjunk a magukat „nulla jutalékkal” hirdető valutaváltó pontoktól, mivel ezek általában saját, felfújt árfolyammal dolgoznak, ezeken a helyeken sok esetben rejtett díjat fizettünk, és végül kevesebb pénz marad nálunk a vártnál. A Google-n vagy a Wise alkalmazásban nézzük meg az aktuális piaci középárfolyamot, hasonlítsuk össze a lehetőségeket, hogy megalapozott döntést hozhassunk.
 • Ha az utazás végén visszaváltjuk a megmaradt készpénzt a hazai pénznemre, akkor kétszer fizetünk átváltási díjat ugyanazért az összegért. Költsük inkább magunkra a pénzt, vagy tegyük félre az eurót a következő kalandra. 

 Hét tipp a pénzed biztonságáért 

 • Ne hordjunk magunknál túl sok készpénzt. 
 • Az utazás során többféle fizetési lehetőség álljon a rendelkezésre, hogy soha ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy ne tudjunk fizetni valamiért, amire szükségünk van. Ezek lehetnek különböző kártyák, például bankkártya, Wise betéti kártya, egyéb betéti kártya vagy készpénz. 
 • Figyeljünk a környezetünkre. Mindig cipzározzuk be a táskánkat, soha ne tartsuk a kártyáinkat vagy a készpénzünket nyitott zsebben. Ideális esetben hordjunk keresztpántos táskát, és mindig tartsuk rajta a kezünket. 
 • Legyünk körültekintőek, amikor utcai árusoknál vásárolunk, lehetőleg készpénzzel fizessünk, hogy elkerüljük az átveréseket vagy azt, hogy ellopják a kártyaadatainkat. 
 • Amikor egy chippel történő tranzakciót végzünk, kövessük a biztonsági intézkedéseket, és takarva adjuk meg a PIN-kódunkat.
 • Amennyiben ellopták a kártyánkat vagy elveszett, azonnal intézkedjünk. Lépjünk kapcsolatba a bankunkkal, és jelezzük feléjük a történteket. Ennél még gyorsabb, ha töröljük a kártyánkat online vagy applikációban. Az elveszett Wise betéti kártyát azonnal zárolhatjuk az alkalmazásban, a Kártya menüpontban a „Kártya zárolása” gombbal. Minden jogosulatlan tevékenységet jelentsünk ezzel kapcsolatban a Wise-nak. 
 • Ha a fentiekhez hasonlóan kellemetlen helyzetbe kerülünk, és nincs alternatív fizetési módszerünk, a Wise segíthet. Ha azonnal szeretnénk hozzáférni a pénzünkhöz, gyorsan és egyszerűen nyithatunk egy Wise-fiókot, és egyenesen a bankszámlánkról tölthetünk fel rá forintot. Onnan a pénzt a valódi piaci középárfolyamon válthatjuk át euróra, és a virtuális bankkártyánkkal másodpercek alatt fizethetünk Németországban, az Apple vagy a Google Wallet segítségével. 

Képek forrása: Shutterstock