2024 július 20

Forint – zuhan tovább, vége lehet a 400 alatti eurónak?

Ahogyan arról a hétvégi cikkünkben is beszámoltunk, az előző hét sem alakult túl jól a forint számára. Alig két héttel ezelőtt még arról lehetett írni, hogy több hónapos csúcson jár a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Bekövetkezett ugyanakkor egy komoly fordulat, azóta pedig nem talált magára a hazai pénznem.

Forint – 393 felett

A legalacsonyabb szinten az utóbbi hónapokban az euróárfolyam május 28-án volt, amikor volt, hogy alig több, mint 382,5 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon. Már napon belül megtörtént a fordulat, és a forint jelentős gyengülésbe kezdett. A megjelent elemzések szerint ebben szerepe lehetett a dollár erősödésének, a nemzetközi piaci hangulat ingataggá válásának. Emellett benne lehetett a mozgásban a hitelminősítői döntésektől való félelem is.

Utóbbiból a Moody’s már mondott véleményt Magyarországról, és nem változtatott sem az államadósság besorolásán, sem annak kilátásán. Most pénteken érkezik ugyanakkor a Fitch döntése, ezt is izgatottan várhatják a befektetők. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a nagy hitelminősítők hogyan vélekednek az ország gazdaságáról. Mindez a forint piaci megítélése szempontjából is érdekes lehet.

Kijött az inflációs adat

Az európai parlamenti választások mellett a ma, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közlésre került inflációs adat is nagy jelentőséggel bírhatott. Májusban 4 %-kal emelkedtek a fogyasztói árak év/év alapon Magyarországon. A várakozásoknál alacsonyabb volt tehát az árszínvonal, 4,2 %-ra számítottak az elemzők. A Portfolio.hu kiemelte, hogy a forint gyengülése az inflációs adat közlése után is folytatódott. Az adat olyan szempontból a legfontosabb, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az inflációs pálya alakulásához köti a monetáris politikai döntéseit. Utóbbiakra márpedig a forint árfolyama is igen gyakran érzékenyen reagál.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!