2024 július 20

Zelenszkij szabotálással vádolta Kínát, most erős választ kapott 

Hatalmas szívfájdalmat okozhatott az ukrán elnöknek, miután a kínai külügyminisztérium közölte, hogy nem vesznek részt a svájci béketrágyaláson. Oroszország egyik legfontosabb szövetségesének hiánya nem tetszett az ukrán elnöknek. Zelenszkij  azzal vádolta Oroszországot és Kínát, hogy megpróbálják aláásni a svájci békecsúcsot. Kína most reagált a vádakra, és tagadta Zelenszkij állítását. Közben az orosz csapatok jelentős nyomás alatt tartják az ukrán védelmet Herszonban, ahol egy nap alatt 22 várost és falut támadtak meg. Az ukránok is minden fegyverüket bevetik, hogy megtörjék az oroszok lelkesedését, most például sikeresen betörtek az orosz rendszerekbe és megbénultak a minisztériumok.  

Kína elmondta véleményét Zelenszkij vádaskodásáról 

“Mindent meg kell tenni a békeintézkedések támogatásában az Oroszország és Ukrajna közötti háború kapcsán” – jelezte Kína. Visszautasítva ezzel Zelenszkij elnök vádjait, miszerint Oroszországgal együtt próbálják aláásni az e hónapra tervezett svájci békecsúcsot. 

Egyesek szerint viszont, ami igazán eszkalálhatja a háborút az a NATO-csapatok lehetséges érkezése Ukrajnába, és az orosz területek támadása NATO-fegyverekkel. Ukrajna az elmúlt napokban amerikai fegyvereket használt Oroszország területén történő csapásokhoz egy nyugati tisztviselő szerint. Joe Biden amerikai elnök lehetővé tette az amerikai fegyverek használatát Oroszország elleni támadásokra Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városának védelme érdekében. Az ukrán erők tehát az olyan orosz csapatok elleni támadásokhoz használhatják a nyugat által biztosított taktikai vagy nagy hatótávolságú rakétákat és egyéb lőszereket, amelyek támadnak vagy támadásra készülnek. 

A másik fontos témával kapcsolatban Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere úgy vélekedett, hogy Moszkva kész célba venni a francia katonai oktatókat Ukrajnában. A Kongói Köztársaságban tartott közös sajtótájékoztatón Lavrov elmondta, hogy szerinte egyes oktatók már dolgoznak az országban.  

Címlapkép forrása: Shutterstock