2024 július 20

Forint – itt a döntés, irány a valutaváltó?

Nem mondhatni, hogy ne adott volna izgalmakat a forint árfolyama az azt figyelőknek az utóbbi hetekben. Nemrég még február óta nem látott szintre erősödött a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Onnan viszont elég látványos volt a fordulat. Mindeközben nincs megállás nemzetközi események tekintetében sem, ma érkezett egy fontos kamatdöntés is.

Forint – fontos szinten ragadt

Ahogyan arról oldalunk is beszámolt, nagy fordulatot mutatott be a múlt héten a forint. 383 alá került az EUR/HUF keresztárfolyam, innen viszont lendületes gyengülésbe kezdett a hazai pénznem. A megjelent elemzések szerint ennek oka lehetett a hitelminősítői döntésektől való félelem, az ingataggá váló nemzetközi tőkepiaci hangulat, és a dollár erősödése is. Olyannyira elgyengült a forint, hogy tegnap 393,5 felett is járt az euróárfolyam. Ez április vége óta nem látott mélypontot jelentett.

Innen viszont képes volt felállni a forint. A kiváló magyar külkereskedelmi adat és a gyengébb amerikai munkaerőpiaci adat együttes hatása okozhatta azt, hogy nap végére azért újra 390 közelébe süllyedt az EUR/HUF devizapár.  Ma viszont megint gyengült a forint. Eddig a mai csúcs nem érte el a 392 forintos értéket sem, onnan újból erősödés jött.

Nagy döntést hoztak meg ma

Közben lezajlott az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülése, melyen az irányadó ráta 25 bázispontos csökkentése mellett határozták el magukat a döntéshozók. Az eurózóna jegybankjának elnöke, Christine Lagarde jelezte. hogy még egy ideig ettől függetlenül restriktív marad az EKB monetáris politikája. Ráadásul újra kiemelte, hogy adatvezért módon döntenek a továbbiakról. Konkrét terv tehát nem hangzott el a monetáris politika ezután következő irányvonalaival kapcsolatban. A forint szempontjából sem mindegy pedig ez a döntés, és a folytatás sem. Az EKB monetáris politikája határozza meg egyik részről ugyanis, hogy meddig és milyen szinten maradt fenn a forint kamatelőnye az euróval szemben. Márpedig ez kiemelten fontos szempont a piaci szereplők döntéseiben.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!