2024 július 19

Ítéletet mondtak Magyarországról, tényleg hájponunk kellene?

A Fitch Ratings döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Elmaradt a meglepetés, ahogyan azt a mértékadó, pártatlan közgazdászok, a szekemberek is várták.

Ismervén az elmúlt esztendők gazdasági gondjait, a recesszióba ,,benéző” GDP-t, a vágtató inflációt, az iszonyatosan magasra szökő költségvetési hiányt, a reálkeresetek alakulását, az ipari termelés, a kiskereskedelem, a fogyaszás gyengélkedését, a forint mélyrepüléseit, az ismételten növevő pályára állt gdp-arányos államháztartási hiányt, akár még elégedettek is lehetnénk a hitelminősítők döntésével.

A szomszédban még mindig háború dúl

Mint ahogyan azt azt Varga Mihály pénzügyminiszter is tette, aki a távirati iroda szerint a többi között egyenesen úgy fogalmazott: „Bár a szomszédban még mindig háború dúl, az Európai Unió gazdasága pedig gyengélkedik, Magyarország továbbra is mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van. Ez azt is jelenti, hogy ma két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején”.

A nyilatkozzattal teljesen egybecseng Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közleménye, amelyet szintén a távirati iroda ismertetett. A Standard and Poor’s-hoz és a Moody’s-hoz hasonlóan a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország államadósságának befektetésre ajánlott (BBB) besorolását. „A három legjelentősebb hitelminősítő jelentései egyaránt a hazánk iránti nagyfokú bizalmat tükrözik vissza, köszönhetően annak, hogy a fokozódó háborús helyzet ellenére megkezdődött a magyar gazdaság helyreállása” – áll a közleményben.

Ezen a ponton a tisztánlátás véget azért mejegyeznők: „BBB”kategórájú adósbesorolás annyit jelent egészen pntosan, hogy mindössze egy szinttel vagyunk magasabban az úgynevezett bóvlikategóránál, amely már nem ajánlott a befektetőknek.

Az a bizonyos ,,negatív kilátás”

A nyilatkozatok megfeledkeznek még egy ,,apróságról”. Nevezetesen arról, hogy a „BBB”kategória mellett ott áll egy további megjegyzés: ,,negatív kilátással”.

Erről portfoio.hu gazdasági hírportál egyebek kozött azt írja:

A minősítéshez társított és fenntartott negatív kilátás hátterét is elmagyarázza a Fitch. A negatív kilátás a politikai környezet és az államháztartás teljesítménye körüli kockázatokat tükrözi. Azok alááshatják a gazdasági stabilitást és nyomást gyakorolhatnak a finanszírozási költségekre. A torzító költségvetési intézkedések, a kamatplafonok és az uniós forrásokhoz való nem optimális hozzáférés mögött politikai megfontolások állnak, amelyek

ALÁÁSHATJÁK A TERVEZETT KÖLTSÉGVETÉSI KONSZOLIDÁCIÓT.

A címben feltett kérdésre: kell-e hájpolnunk a hitelminősítők döntését?, valószínűleg az a helyes válasz, indokot az óvatosság.

Ami nem ártana a kellő szerénységről gyakran megfeledekőző politikusainknak sem.