2024 július 20

Putyin feje fájhat – Gyengül a rubel, esnek az orosz részvényárak

A rubel háromheti mélypontra esett a dollárral szemben és erőteljesen, mintegy 15 százalékkal zuhant a moszkvai tőzsde irányadó mutatója a csütörtöki kereskedés nyitásakor, miután az amerikai pénzügyminisztérium szerdán szankciókat jelentett be az orosz devizapiacon a dollárkereskedésben közvetítőként működő orosz pénzintézetekkel szemben.

Válaszul még szerdán az orosz tőzsde közleményben tudatta, hogy csütörtöktől felfüggeszti a dollár és az euró kereskedését. Ettől a naptól kezdve a vállalatok, bankok és befektetők már nem kereskedhetnek dollárral vagy euróval a központi tőzsdén keresztül. Erre már csak a tőzsdén kívüli kereskedésben lesz lehetőségük. A jegybank mostantól a banki adatok és a digitális tőzsdén kívüli kereskedési platformoktól kapott információk alapján határozza meg a dollár és az euró rubelhez viszonyított hivatalos árfolyamát. A közlemény szerint cégek és magánszemélyek továbbra is vásárolhatnak és eladhatnak amerikai dollárt és eurót orosz bankokon keresztül. A magánszemélyek és vállalatok dollárban és euróban vezetett számláin és betétein elhelyezett pénz biztonságban van.

A moszkvai tőzsde hangsúlyozta, hogy a részvény-, pénz- és nemesfémpiacon minden eszközzel kereskednek. Kivéve az amerikai dollárt és az eurót, a származékos piacokon a kereskedés a szokásos módon zajlik – ismertette a távirati iroda.

Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője még decemberben arról beszélt, hogy Oroszország devizakereskedelmének több mint fele a tőzsdén kívüli piacon zajlik. Ha szankciók miatt a tőzsdei kereskedés technikailag lehetetlenné válna, ez nem fogja jelentősen befolyásolni a rubel árfolyamát. A csütörtök délelőtti kereskedésben az euró 91,4955 rubelig, háromheti csúcsra erősödött az előző kereskedési nap 89,10 rubeles szintjéről.