2024 július 20

Bezuhant az olaj – Célba vehetjük az 500-as üzemanyagárakat? 

Magyarországon május eleje óta körülbelül 50 forinttal lett olcsóbb a benzin és a gázolaj literje. Bár a hét közepén már nem változnak a hazai üzemanyagárak, az olajárak rohamos csökkenése miatt a héten még érhet minket meglepetés. Bár több hónapja nem látott mélyponton vannak az üzemanyagárak, a szakértők nem zárják ki annak esélyét, hogy a napokban tapasztalt rohamos olajár csökkenésnek köszönhetően tovább zuhannak majd magyaroroszágon is az üzemanyagárak. Ez pedig jelentős hatással lehet a fogyasztók pénztárcájára és a gazdaság egészére. Lássuk mire érdemes odafigyelni! 

Üzemanyagárak – jöhet az 500-as benzin? 

A benzin esetében hétfőn sikerült áttörni a kritikus 600 forintos szintet. A hét elején a következő átlagárakon tankolhattunk: 95-ös benzin: 597 Ft/liter, gázolaj: 603 Ft/liter. A holtankoljak.hu adatai szerint szerdán nem történik majd változás. Mivel azonban az olajárak mozgása általában csak késleltetve mutatkozik meg a kutakon, az olaj világpiaci árának az OPEC találkozó utáni hirtelen zuhanása további csökkenést vetít előre. Fontos figyelemmel kísérni a világpiaci fejleményeket, mivel az olajárak ingadozása bármikor fordulatot hozhat. A Brent árfolyama múlt hét szerdán még 85 dollár volt, a hétfői napot viszont már 78 dolláron zárta, és kedden tovább csökkent. Ezzel pedig négy hónapja nem látott mélypontra süllyedt. Az autósok reménykednek benne, hogy ez az éles csökkenés nemsokára a hazai kutakon is megmutatkozik.  

Hatalmas csatát vív a forint  

Az olajárak alakulásán túl további fontos tényezők befolyásolják a hazai üzemanyagárakat. A dollárban denominált olaj miatt ilyen tényező például az USD/HUF árfolyam. A szakértők múlt héten elkezdtek aggódni, hogy a forint szörnyű teljesítménye kihathat majd a magyarországi üzemanyagárakra is. Most a hazai fizetőeszköz újabb szörnyű napot zárhat, miután a keddi kereskedés során egészen a 361-es szintig emelkedett az USD/HUF keresztárfolyam.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!