2024 július 20

Állampapír – hirtelen váltás, eddig tartott a csoda? 

A múlt héten beszámoltunk róla, hogy a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) letaszította a több hónapja egyeduralmat élvező Fix Magyar Állampapírt a trónjáról. Nagy volt a kíváncsiság, hogy vajon a veszélyesnek mutatkozó vetélytárs meg tudja-e tartani az első helyet. Már meg is kaptuk a választ, hiszen az ÁKK által közzétett adatokból kiderült, hogy továbbra sem nőtt az érdeklődés a lakossági befektetők körében. Lássuk merre tart a lakossági roham! 

Állampapír – váratlan bukás után ismét a csúcson 

A szegényes értékesítési adatok ellenére múlt héten sokan felfigyeltek az állampapírok piacára. Tanúi lehettünk, hogy az új kedvenc sem képes hegemóniára, és a 2024-es év sztárpapírját letaszították a trónról. A lakosok továbbra is diverzifikált vásárlási hajlandóságot mutatnak, viszont a dobogó legfelső fokára ismét a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) állhatott fel. A papírból a 23. héten 14,6 milliárd forintért értékesítettek, meghaladva ezzel a BMÁP múlt heti értékesített mennyiségét is. Bár a dicsőség nem lett az övé, a Bónusz Magyar Állampapírnak ezen a héten is sikerült 11,4 milliárd forintos értékesített mennyiséget feljegyezni. Ezzel pedig egy komfortos második helyet tudott elfoglalni.  

Váratlan eredmény – rákapott a lakosság MÁP Plusz-ra? 

A dobogó harmadik fokára a nagy meglepetést okozó Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) állhatott fel a maga 9,3 milliárd forintos értékesített mennyiségével. Eddig elhanyagolható mennyiségben fogyott a hajdani szuperállampapírból, azonban múlt héten elindult az új, évi 6,73%-os átlagkamattal operáló MÁP Plusz. Bár nagy csodát nem alkotott, úgy tűnik sikerült újraéleszteni a papírt. Közel került viszont a FixMÁP-hoz, amely 3 éven keresztül évente fix 7 %-os kamattal kecsegteti a befektetőket.   

Az inflációkövető PMÁP értékesítése azonban továbbra is az eddigi mélypont körül maradt. Még a Kincstári Takarékjegy (KTJ) is szebb számokat tudott felmutatni. Az utóbbiból ugyanis 4,9 milliárdért, a PMÁP-ból pedig 3,4 milliárdért fogyott a 23. héten. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!