2024 július 19

Világbank – javuló globális GDP-növekedési előrejelzés

A Világbank 2,6 százalékra javította a 2024-es globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a januárban becsült 2,4 százalékról.

A kedden kiadott jelentés szerint a világgazdasági növekedés stabilizálódik a geopolitikai feszültségek és a magas kamatok ellenére, azonban a bővülés mértéke jóval a pandémia előtti szint alatt alakul. A jelentés összeállítói kiemelték, hogy a világgazdasági növekedés üteme két év lassulás után az idén már nem mérséklődik tovább, így előrejelzésük szerint 2024-ben a tavalyival megegyező mértékben, 2,6 százalékkal bővül a világgazdaság.

A Világbank legfrissebb világgazdasági jelentése (Global Economic Prospects) szerint a kereskedelem és a beruházások szerény növekedése közepette 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,7 százalékos globális GDP-növekedés várható, ami azt jelenti, hogy az előrejelzésben szereplő időszak világgazdasági növekedése közel 0,50 százalékponttal elmarad a 2010-es évek átlagától. A Világbank az Egyesült Államok idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzést a januári 1,6 százalékról jelentősen, 2,5 százalékra javította.

A kínai gazdaság 2024-es növekedésére vonatkozó előrejelzést a januári 4,5 százalékról 4,8 százalékra javították a jelentés összeállítói. A Világbank azonban jelezte, hogy Kína GDP-növekedési üteme 4,1 százalékra mérséklődik 2025-ben a gyenge fogyasztói bizalom, valamint az ingatlanszektor visszaesése közepette. India 2024-es gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését ugyancsak feljavította a Világbank: a januárban jelzett 6,4 százalék helyett immár 6,6 százalékos idei GDP-növekedésre számítanak. A Világbank ugyanakkor a januárban prognosztizált 0,9 százalékról 0,7 százalékra rontotta a japán gazdaság idei növekedési előrejelzését, részben a fogyasztás szerény növekedése miatt. Az euróövezet idei gazdasági növekedési kilátásán nem változtattak, továbbra is 0,7 százalékos bővülésre számítanak 2024-re.

A Világbank rámutatott arra, hogy a globális infláció az idén várhatóan tovább mérséklődik, előrejelzésük alapján az átlagos inflációs ráta 2024-ben 3,5 százalék, 2025-ben pedig 2,9 százalék lehet; a jelentés szerint a folytatódó inflációs nyomás késleltetheti a monetáris lazítást. A Világbank kiemelte, hogy a fokozódó geopolitikai feszültségek fenyegetést jelentenek a világgazdaságra nézve, volatilis nyersanyagárakhoz vezethetnek, és további fennakadásokat okozhatnak a kereskedelemben.