2024 július 20

Benzin csapdája – van okunk aggódni? 

A júniusi hónap kedvező tendenciái után – amikor is a hónap első hetében három alkalommal is csökkentek a hazai üzemanyagárak – most komoly aggodalomra van okunk. A jelenlegi piaci helyzetek alapján a következő héten valószínűleg már nem számíthatunk árcsökkenésre. Sőt mit több, mivel május elején a MOL bejelentette, hogy a nagykerárak tekintetében történő változtatások – amelyeket eddig heti két alkalommal jelentettek be – most gyakoribbá válhatnak, így még akár ezen a héten is érhet minket meglepetés. Lássuk mi okozhat aggodalmat, és mire érdemes odafigyelni! 

Benzin – új időszámítás kezdődhet a magyar kutakon 

Hosszú hetekig tartott mire a magyarországi üzemanyagárakat végre a kritikus 600-as szint alá sikerült leszorítani. A június első hetében tapasztalt három egymás utáni árcsökkenésnek köszönhetően hétfőn már a következő átlagárakon tankolhattunk: 95-ös benzin: 590 Ft/liter, gázolaj: 596 Ft/liter. A holtanoljak.hu adatai szerint viszont szerdán már nem változik sem a benzin, sem a gázolaj árfolyama.  

Már a hétvégén is felhívtuk a figyelmet arra, hogy a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengülése rossz hatással lehet a magyarországi üzemanyagárakra. Bár akkor még az olaj világpiaci árában bízhattak a sofőrök, hiszen a Brent típusú olajnak pénteken sikerült a kritikus 80 dolláros szint alatt zárni. Eközben az USD/HUF keresztárfolyam egyre magasabbra tört. A május végén tapasztalt 4 hónapos mélypontról a keddi kereskedés során már egészen 368-ig emelkedtünk. Majd másfél hónapja nem volt ilyen gyenge a forint a dollárral szemben.  

Már az olaj sem bírta a nyomást, kilőtt az árfolyam 

Bár pénteken még sikerült a kritikus 80 dolláros szint alatt zárni a hetet, a hétfői kereskedés során elszabadultak a bikák. A Brent típusú olaj árfolyama a nap végére megközelítette a 82 dollárt. A fő mozgatórugók tehát arra engednek következtetni, hogy az árcsökkenések sorozata után a magyarországi kutakon fordulat várható. Egyelőre azonban nem szabad pánikolni. Érdemes megvárni a holtankoljak.hu legfrissebb adatait, amelyeket általában a szerdai napon hoznak nyilvánosságra. 

Címlapkép forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!