2024 július 20

Magyarország – A forint gyengülése sújthatja a benzinárakat? 

Nem sikerült jól ez a hét sem a forint számára, miután az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) által pénteken ismertetett adatok nagy meglepetéseket okoztak. Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban. A vártnál jóval erősebb munkaerőpiaci adat hatására a befektetők kevésbé árazhatnak kamatcsökkentést, ez pedig nagy löketet adott a dollárnak. Az adatok hatalmas vérfürdőt okoztak a tőzsdéken. A szórásból az hazai üzemanyagárak mozgását nagyban befolyásoló USD/HUF keresztárfolyam sem maradt ki. A szakértők most elkezdtek aggódni, hogy a forint utóbbi hetekben látott szörnyű teljesítménye kihathat majd a magyarországi üzemanyagárakra is. Lássuk mi történt a piacokon! 

Forint – nem bírtuk tovább a nyomást 

Izgalmakból nem volt hiány a héten sem. A hazai fizetőeszköz egy hullámvasútra ültetett fel minket. A hét elején nagyot küzdött, és jó úton haladtunk a piros heti gyertya felé, azonban a pénteki amerikai adatok közbeszóltak. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 272 ezerrel nőtt májusban. Az elemzők jelentősen kisebb, 185 ezres növekedést vártak. Az USD/HUF keresztárfolyam a hetet végül már a 362-es szint felett zárta. Régóta nem volt ennyire gyenge a magyar fizetőeszköz. 

Már csak az olaj világpiaci árában bízhatnak a magyaroroszági sofőrök? 

A Brent típusú olaj hordónként másfél hete még 85 dollárba került, viszont a keddi kereskedés során már 77 dollár alá süllyedtünk. Ezzel 4 hónapja nem látott mélypontot érintettünk. Azóta érkezett kisebb korrekció, azonban az enyhülés nagy része még így is megmaradt, és pénteken sikerült a kritikus 80 dolláros szint alatt zárnunk. Kérdés, hogy a jövő heti kereskedés mit tartogat számunkra, de a forint legutóbbi teljesítménye miatt most már csak az olaj enyhülésében bízhatnak az autósok.  

Mindezek ellenére a magyarországi üzemanyagárak június első hetében három alkalommal is csökkentek. A szakértők szerint viszont a következő héten már valószínűleg nem számíthatunk árcsökkenésre. Leszámítva persze a holtankoljak.hu által már beharangozott hétfői bruttó 2-2 forintos csökkenést.  

Képek forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!