2024 július 20

Háború – Visszaüthet Zelenszkij nyilvános bírálata

Zelenszkij a hónap elején tett meglepetésszerű ázsiai útja során felszólította a vezető védelmi tisztviselőket, hogy vegyenek részt a svájci csúcstalálkozón. Az ukrán elnök reméli, hogy a békecsúcs megrendezése segíteni fog abban, hogy a háborúnak igazságos vége legyen. Zelenszkij a háború olyan lezárását preferálja, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását, területi integritását és igazságot szolgáltat a háború során elszenvedett sérelmekért. Vajon sikerülhet ezt elérni Moszkva jelenléte nélkül?  

Orosz-ukrán háború – csúnya pofonba futott bele Zelenszkij 

Kína kezdettől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy a béketárgyalásokon mindkét fél jelen lehessen. Véleményük szerint megegyezésre kell jutni, és ehhez a felek egyenlő részvétele szükséges. Mivel a svájci béketárgyalással kapcsolatos egyik legfontosabb feltétele – Oroszország részvétele – nem teljesült, ezért hivatalos közleményben tudatta a világgal, hogy nem vesz részt a találkozón. A helyzet feszültségét tovább fokozta Zelenszkij nyilvános bírálata, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Kína Oroszországnak nyújtott támogatása elhúzódó háborút eredményez Ukrajnában. Ezen felül azzal vádolta a világ második legnagyobb gazdaságát, hogy megpróbálja aláásni a svájci békecsúcsot. 

Kína viszont a jóindulatú béketeremtő szerepét szeretné betölteni. Továbbá jelezte, hogy mindent meg kell tenni a békeintézkedések támogatásában. Szakértők szerint Zelenszkij kijelentése miatt Peking még közelebb kerülhet Moszkvához és elidegenedhet Ukrajnától egy kritikus időszakban.  

Csökkenő tendenciát mutat az elnökbe vetett bizalom 

Az orosz-ukrán háború kitörésekor a Zelenszkijbe vetett bizalom 90 százalékra emelkedett, azóta viszont folyamatosan csökken. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet június 7-i felmérése szerint a válaszolók 59 százaléka bízik Zelenszkijben, míg 36 százalékuk már nem, ez azonban még mindig magasnak tekinthető.  

Képek forrása: Shutterstock